Жар из контејнера запалио и возило “Чистоће”

Јелена Танацковић
Жар из контејнера запалио и возило “Чистоће”

БАЊАЛУКА - Зимски дани и сезона гријања задали су ватрогасној бригади пуне руке посла, а несавјесни становници својом непажњом све чешће изазивају и пожаре у контејнерима.

Неријетко у овом периоду ватрогасци излазе на терен због пожара изазваних разним гријалицама и ложењем ради загријавања домаћинстава, али много је и интервенција које се, уз више одговорности становника, могу избјећи.

Командант ватрогасне бригаде Мирослав Малинић казао је за “Глас Српске” да је људски фактор узрок свих пожара које гасе на подручју града.

- Зими се најчешће ради о намјерним паљевина или нехату и непажњи, јер људи истресају луг и жар у контејнере - казао је Малинић.

Према његовим ријечима, професионална територијална ватрогасна јединица интервенисала је у 2021. години 196 пута на позив због запаљених контејнера.

- Углавном позиви пристижу од некога са терена, неко ко је видио или чуо. Наравно, има и савјесних грађана који нас позову и кажу улицу, а ми брзом интервенцијом на терен шаљемо ватрогасне екипе са возилима – рекао је Малинић.

Из “Чистоће” АД такође су истакли да је паљење контејнера постала свакодневица, а истресање неугашеног жара довело је до ситуације у којој се запалило и возило чистоће.

- Радници су уочили да гори смеће у возилу, јер је у контејнерима очигледно остало неугашеног жара. Штете су огромне, првенствено за наше раднике који се свакодневно сусрећу са разним потешкоћама у раду и неодговорношћу грађана јер не прате основна упутства која би требало да прате - казали су из “Чистоће”.

Осим трошкова, такво понашање кажу доводи у опасност запослене и опрему  “Чистоће”, али и становнике, јер може избити пожар у насељу.

-  Грађани одлично знају гдје који отпад треба да се одложи, али остаје нејасно зашто то не поштују - нагласили су у “Чистоћи”.

Ватрогасне екипе и радници “Чистоће” апеловали су на становнике да воде више рачуна приликом одлагања отпада, да не би долазило до пожара, напомињући да жар треба да угасе или да пусте да изгори до краја па да онда баце пепео у контејнер.

Комунални отпад

Комунални отпад представља отпад из домаћинства који се због своје природе или састава, одлаже у посебне контејнере. Надлежне службе апелују на грађане да разврставају отпад, јер често у контејнерима за смеће налазе и намјештај, бијелу технику и други кабасти отпад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана