Žar iz kontejnera zapalio i vozilo “Čistoće”

Jelena Tanacković
Žar iz kontejnera zapalio i vozilo “Čistoće”

BANjALUKA - Zimski dani i sezona grijanja zadali su vatrogasnoj brigadi pune ruke posla, a nesavjesni stanovnici svojom nepažnjom sve češće izazivaju i požare u kontejnerima.

Nerijetko u ovom periodu vatrogasci izlaze na teren zbog požara izazvanih raznim grijalicama i loženjem radi zagrijavanja domaćinstava, ali mnogo je i intervencija koje se, uz više odgovornosti stanovnika, mogu izbjeći.

Komandant vatrogasne brigade Miroslav Malinić kazao je za “Glas Srpske” da je ljudski faktor uzrok svih požara koje gase na području grada.

- Zimi se najčešće radi o namjernim paljevina ili nehatu i nepažnji, jer ljudi istresaju lug i žar u kontejnere - kazao je Malinić.

Prema njegovim riječima, profesionalna teritorijalna vatrogasna jedinica intervenisala je u 2021. godini 196 puta na poziv zbog zapaljenih kontejnera.

- Uglavnom pozivi pristižu od nekoga sa terena, neko ko je vidio ili čuo. Naravno, ima i savjesnih građana koji nas pozovu i kažu ulicu, a mi brzom intervencijom na teren šaljemo vatrogasne ekipe sa vozilima – rekao je Malinić.

Iz “Čistoće” AD takođe su istakli da je paljenje kontejnera postala svakodnevica, a istresanje neugašenog žara dovelo je do situacije u kojoj se zapalilo i vozilo čistoće.

- Radnici su uočili da gori smeće u vozilu, jer je u kontejnerima očigledno ostalo neugašenog žara. Štete su ogromne, prvenstveno za naše radnike koji se svakodnevno susreću sa raznim poteškoćama u radu i neodgovornošću građana jer ne prate osnovna uputstva koja bi trebalo da prate - kazali su iz “Čistoće”.

Osim troškova, takvo ponašanje kažu dovodi u opasnost zaposlene i opremu  “Čistoće”, ali i stanovnike, jer može izbiti požar u naselju.

-  Građani odlično znaju gdje koji otpad treba da se odloži, ali ostaje nejasno zašto to ne poštuju - naglasili su u “Čistoći”.

Vatrogasne ekipe i radnici “Čistoće” apelovali su na stanovnike da vode više računa prilikom odlaganja otpada, da ne bi dolazilo do požara, napominjući da žar treba da ugase ili da puste da izgori do kraja pa da onda bace pepeo u kontejner.

Komunalni otpad

Komunalni otpad predstavlja otpad iz domaćinstva koji se zbog svoje prirode ili sastava, odlaže u posebne kontejnere. Nadležne službe apeluju na građane da razvrstavaju otpad, jer često u kontejnerima za smeće nalaze i namještaj, bijelu tehniku i drugi kabasti otpad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana