Запослени у Центру за социјални рад на мукама: Траже већа примања, а спорна и плата за новембар

 Јана Кезић
Запослени у Центру за социјални рад на мукама: Траже већа примања, а спорна и плата за новембар

БАЊАЛУКА - Запослени у Центру за социјални рад траже исплату новембарске плате, али и већа примања од фебруара идуће године, а осим тога, касне и исплате корисницима ове установе. Због свега тога у Синдикату управе Републике Српске кажу да су радници спремни да иду и пред Градску управу.

Предсједник Синдиката управе РС Божо Марић каже за “Глас Српске” да радници ове установе раде на радним мјестима са повећаним ризиком.

- Стога захтијевамо повећање плате од најмање 15 одсто на основну плату. Одговорност за исплату плата радницима је на послодавцу и оснивачу ове установе, а брига о социјалној заштити грађана је на свима нама - каже Марић. Нагласио је да је у изборној години запослено близу 30 нових људи.

- Можда и због тога недостаје средстава у буџету Центра за социјални рад кад је ријеч о платама - рекао је Марић. Истакао је да имају око 4.800 корисника социјалне помоћи којима такође није дозначен новац.

- Не би смјело да се деси да се због политичких обрачуна доводи у питање исплата плата и помоћи корисницима. Бојим се, ако не усвоје ребаланс буџета, да би проблем могао да ескалира - рекао је Марић додајући да то никоме не може ићи у прилог.

Директорица Центра за социјални рад Ирена Јолџић потврдила је за “Глас Српске” да радници нису примили плату за новембар. Истакла је да су приликом планирања буџета тражили средства за исплату плата.

- Међутим, град нам је одобрио мање новца за 500.000 КМ, уз образложење да разлику можемо да тражимо ребалансом буџета. Сједница, на којој ће се разматрати ребаланс буџета, још није заказана, тако да недостају средства за плате за новембар и децембар - казала је Јолџићева.

Објаснила је да због ребаланса буџета и корисницима права на туђу његу и помоћ касне исплате за овај мјесец, због чега их људи данима зову.

- Радници желе да одрже састанак синдиката и предлажу да ступе у штрајк зато што нису добили плату, а ми још не знамо да ли ће ребаланс бити усвојен - рекла је Јолџићева. Нагласила је да није тачно да је било прекомјерног запошљавања те објаснила да им је инспекција наложила да запосле 15 радника, јер су установили да тај број недостаје.

- Са тим смо упознали Управни одбор установе и градоначелника, који је и сам у неколико наврата рекао да су ти радници морали бити примљени у радни однос - казала је Јолџићева. Објаснила је да, осим тога, имају и 12 приправника те десет радника на боловању.

Градски менаџер Бојан Кресојевић каже да у градској каси нема новца за повећање плата радницима Центра за социјални рад.

- Треба сагледати реалне могућности и у складу с тим поступати. Већина буџета са приходовне стране се повећава усљед инфлације, а 80 одсто буџета на расходовној страни расте. То значи да смо по основу инфлације на великом удару - рекао је Кресојевић.

Ванредна сједница

Градска администрација упутила је јуче Колегијуму Скупштине града захтјев за одржавање ванредне сједнице, на којој би био разматран ребаланс овогодишњег буџета.

- Већ 354 дана смо без ребаланса буџета и то је сасвим довољно да посљедице осјете корисници социјалних давања, запослени у Центру за социјални рад који не могу добити плату за новембар, а камоли за децембар, превозници којима се не може исплатити субвенција за јавни превоз, али и многи други корисници буџета - казао је Кресојевић. Напомиње да је најављено да би 29. или 30. децембра требало да буде одржана редовна сједница Скупштине, што је, како истиче, касно за ребаланс буџета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана