Занимљиве иновације представљене у Дому омладине: Од роботске руке до аутопилота

Јасмина Салопек
Занимљиве иновације представљене у Дому омладине: Од роботске руке до аутопилота

БАЊАЛУКА - Занимљиве иновације, које су у петак представљене у Дому омладине, одушевиле су љубитеље нових технологија и друге посјетиоце Сајма иноватора и инвеститора.

Овај несвакидашњи догађај први пут је окупио више од 60 иноватора, али и 70 инвеститора. Један од иноватора је и Никола Кукрић из Источног Сарајева који је заједно са студентима Електротехничког факултета у овом граду направио систем за управљање микроклимом у пластеницима.

- Овај систем прати параметре који су битни за узгој биљака, али поред тога имамо и уређај за мјерење квалитета ваздуха - рекао је Кукрић и додао да су направили прву домаћу платформу “ваздух.нет” на којој грађани могу да прате квалитет ваздуха у свом граду.

Како је рекао, подаци који се складиште у њиховом систему доступни су за многа научна истраживања.

Његов колега иноватор Стојан Ђакић на сајму је представио енергетски дупли кров, који купи сунчеву енергију током љета.

- С обзиром на то да љетни период обилује топлотом и сунчаним данима, можемо добити 200 киловата енергије која може бити довољна за гријање базена, школа, вртића. Тачније, гдје год се користи вода у неким већим количинама, овај систем има смисао - рекао је Ђакић.

Објаснио је да вода покупи топлоту, а доњи слој крова, односно цријеп преко којег иде лим, остаје хладан и не загријава кућу, па климе и нису потребне.

- Овај систем сам прво испробао на својој кући када сам тражио мајстора да ми прекрије кров лимом - казао је Ђакић.

Ученик Техничке школе Никола Кајтез представио се изумом роботска рука, која се може користити у разним областима, од прехрамбене до индустрије аутомобила. Идеју увођења аутопилота у систем градског превоза представио је Вукота Дакић из Прњавора.

- То није нека иновација, али се и даље не види на нашим просторима. Да би се добила ефикаснија градска вожња, требало би да се имплементира аутопилот који би возио по једној рути од тачке А до тачке Б и стајао на станицама између како би то све ишло брже - казао је Дакић.

Сајам иноватора и инвеститора био је одлична прилика да иноватори своје идеје, производе или услуге представе широј публици, али и да се повежу са потенцијалним партнерима, клијентима и дистрибутерима.

Градоначелник Драшко Станивуковић је истакао да је суштина овог догађаја да се пробуди креативност и иновативност.

- Важно је увијек вјеровати у себе, јер добре идеје ће прије или касније наћи свој пут. Кроз овај сајам жељели смо да изградимо функционалан систем у којем ћемо увезати иноваторе, инвеститоре, али и релевантне институције како би добре идеје што брже нашле пут до реализације - рекао је он.

Предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић истакао је да је овај сајам важан за Бањалуку, као другу српску престоницу. Сајам је организовала Градска развојна агенција у сарадњи са Удружењем иноватора Бањалука, а градска администрација је пружила подршку.

Инвеститори

Директор Градске развојне агенције Невен Станић нагласио је да га радује што су иноватори добили прилику да презентују свој рад и идеје, али и да се на овај начин повежу са потенцијалним инвеститорима како би своје идеје комерцијализовали.

- Радује ме што имамо доста заинтересованих инвеститора, али подржале су нас и све релевантне институције које смо позвали. Надам се да ће овај сајам постати и традиција - рекао је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана