Zanimljive inovacije predstavljene u Domu omladine: Od robotske ruke do autopilota

Jasmina Salopek
Zanimljive inovacije predstavljene u Domu omladine: Od robotske ruke do autopilota

BANjALUKA - Zanimljive inovacije, koje su u petak predstavljene u Domu omladine, oduševile su ljubitelje novih tehnologija i druge posjetioce Sajma inovatora i investitora.

Ovaj nesvakidašnji događaj prvi put je okupio više od 60 inovatora, ali i 70 investitora. Jedan od inovatora je i Nikola Kukrić iz Istočnog Sarajeva koji je zajedno sa studentima Elektrotehničkog fakulteta u ovom gradu napravio sistem za upravljanje mikroklimom u plastenicima.

- Ovaj sistem prati parametre koji su bitni za uzgoj biljaka, ali pored toga imamo i uređaj za mjerenje kvaliteta vazduha - rekao je Kukrić i dodao da su napravili prvu domaću platformu “vazduh.net” na kojoj građani mogu da prate kvalitet vazduha u svom gradu.

Kako je rekao, podaci koji se skladište u njihovom sistemu dostupni su za mnoga naučna istraživanja.

Njegov kolega inovator Stojan Đakić na sajmu je predstavio energetski dupli krov, koji kupi sunčevu energiju tokom ljeta.

- S obzirom na to da ljetni period obiluje toplotom i sunčanim danima, možemo dobiti 200 kilovata energije koja može biti dovoljna za grijanje bazena, škola, vrtića. Tačnije, gdje god se koristi voda u nekim većim količinama, ovaj sistem ima smisao - rekao je Đakić.

Objasnio je da voda pokupi toplotu, a donji sloj krova, odnosno crijep preko kojeg ide lim, ostaje hladan i ne zagrijava kuću, pa klime i nisu potrebne.

- Ovaj sistem sam prvo isprobao na svojoj kući kada sam tražio majstora da mi prekrije krov limom - kazao je Đakić.

Učenik Tehničke škole Nikola Kajtez predstavio se izumom robotska ruka, koja se može koristiti u raznim oblastima, od prehrambene do industrije automobila. Ideju uvođenja autopilota u sistem gradskog prevoza predstavio je Vukota Dakić iz Prnjavora.

- To nije neka inovacija, ali se i dalje ne vidi na našim prostorima. Da bi se dobila efikasnija gradska vožnja, trebalo bi da se implementira autopilot koji bi vozio po jednoj ruti od tačke A do tačke B i stajao na stanicama između kako bi to sve išlo brže - kazao je Dakić.

Sajam inovatora i investitora bio je odlična prilika da inovatori svoje ideje, proizvode ili usluge predstave široj publici, ali i da se povežu sa potencijalnim partnerima, klijentima i distributerima.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je istakao da je suština ovog događaja da se probudi kreativnost i inovativnost.

- Važno je uvijek vjerovati u sebe, jer dobre ideje će prije ili kasnije naći svoj put. Kroz ovaj sajam željeli smo da izgradimo funkcionalan sistem u kojem ćemo uvezati inovatore, investitore, ali i relevantne institucije kako bi dobre ideje što brže našle put do realizacije - rekao je on.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić istakao je da je ovaj sajam važan za Banjaluku, kao drugu srpsku prestonicu. Sajam je organizovala Gradska razvojna agencija u saradnji sa Udruženjem inovatora Banjaluka, a gradska administracija je pružila podršku.

Investitori

Direktor Gradske razvojne agencije Neven Stanić naglasio je da ga raduje što su inovatori dobili priliku da prezentuju svoj rad i ideje, ali i da se na ovaj način povežu sa potencijalnim investitorima kako bi svoje ideje komercijalizovali.

- Raduje me što imamo dosta zainteresovanih investitora, ali podržale su nas i sve relevantne institucije koje smo pozvali. Nadam se da će ovaj sajam postati i tradicija - rekao je Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana