Заједно до очувања културне баштине

Ј. К.
Заједно до очувања културне баштине

БАЊАЛУКА - Град Бања Лука апелује да надлежне институције реагују по питању споменика на Бањ брду, који је већ неко вријеме у лошем стању, те као такав представља опасност за све посјетиоце.

Из Градске управе поручују да су урадили све оно што је у њиховој надлежности, те да су службе Града оградиле споменик због безбједности суграђана који свакодневно бораве на овом познатом излетишту.

- Споменик је ограђен како нико не би могао да прође, а истовремено је послат допис надлежним републичким институцијама да што хитније реагују како би споменик био саниран - поручили су из Градске управе.

С обзиром на то да Град Бањалука није надлежан за обнову овог споменика, како су навели, крајем прошле године Град је упутио јавни апел Влади РС за заштиту и обнову Споменика палим Крајишницима на Бањ брду који је један од најпрепознатљивијих симбола како Бањалуке, тако  РС и БиХ.

- Обраћамо се Влади РС и ресорним министарствима као носиоцима извршне власти у РС, без намјере да упућујемо на евентуалне кривце и са искреном жељом да позовемо све актере на одговорност и хитан ангажман, како бисмо зауставили вишегодишњи процес пропадања једног од симбола Бањалуке и РС и националног споменика БиХ - наведено је у допису који је упућен на адресу Владе РС.

Како се наводи, Општим оквирним споразумом за мир у БиХ и важећим законским и подзаконским актима, одговорност за обезбјеђење правних, научних, техничких, административних и финансијских мјера за заштиту, конзервацију, презентацију и рехабилитацију споменика је на институцијама ентитета на чијој се територији споменик налази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана