Zajedno do očuvanja kulturne baštine

J. K.
Zajedno do očuvanja kulturne baštine

BANjALUKA - Grad Banja Luka apeluje da nadležne institucije reaguju po pitanju spomenika na Banj brdu, koji je već neko vrijeme u lošem stanju, te kao takav predstavlja opasnost za sve posjetioce.

Iz Gradske uprave poručuju da su uradili sve ono što je u njihovoj nadležnosti, te da su službe Grada ogradile spomenik zbog bezbjednosti sugrađana koji svakodnevno borave na ovom poznatom izletištu.

- Spomenik je ograđen kako niko ne bi mogao da prođe, a istovremeno je poslat dopis nadležnim republičkim institucijama da što hitnije reaguju kako bi spomenik bio saniran - poručili su iz Gradske uprave.

S obzirom na to da Grad Banjaluka nije nadležan za obnovu ovog spomenika, kako su naveli, krajem prošle godine Grad je uputio javni apel Vladi RS za zaštitu i obnovu Spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu koji je jedan od najprepoznatljivijih simbola kako Banjaluke, tako  RS i BiH.

- Obraćamo se Vladi RS i resornim ministarstvima kao nosiocima izvršne vlasti u RS, bez namjere da upućujemo na eventualne krivce i sa iskrenom željom da pozovemo sve aktere na odgovornost i hitan angažman, kako bismo zaustavili višegodišnji proces propadanja jednog od simbola Banjaluke i RS i nacionalnog spomenika BiH - navedeno je u dopisu koji je upućen na adresu Vlade RS.

Kako se navodi, Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH i važećim zakonskim i podzakonskim aktima, odgovornost za obezbjeđenje pravnih, naučnih, tehničkih, administrativnih i finansijskih mjera za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju spomenika je na institucijama entiteta na čijoj se teritoriji spomenik nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana