Загађен ваздух проблем за све нивое власти

Јана Кезић
Загађен ваздух проблем за све нивое власти

БАЊАЛУКА - Квалитет ваздуха у Бањалуци током протеклих неколико дана није био на завидном нивоу, али стручњаци поручују да нема мјеста паници јер је то нормално стање током сезоне гријања, док из Градске управе апелују на становнике да више користе бицикла и јавни превоз, те да тако утичу на смањење емисије штетних гасова.

 

Из Градске управе истичу да су свјесни озбиљности проблема, те због тога раде на многим пројектима попут садње зеленила и изградње нових паркова. Градски менаџер Бојан Кресојевић каже да је загађење ваздуха у граду неспорна чињеница, те да сви морају заједно дјеловати како би овај проблем био ријешен.

- Оно што је најважније за све нас јесте то да израдимо конкретан план и мјере које ћемо да предузмемо у наредном периоду. Морамо бити свјесни да те мјере не могу да донесу резултате за годину дана, јер ово није проблем који је само у надлежности Града. У рјешавање овог проблема морају се укључити и републичке институције, али и друге локалне заједнице - рекао је Кресојевић.

Додао је да су систем гријања у граду и саобраћај највећи загађивачи ваздуха, те да је стратешко опредјељење Града успостављање јавног превоза и повећање његовог коришћења.

- Субвенционисаћемо јавни превоз, за шта је из буџета намијењено 1,2 милиона КМ и на тај начин ћемо подстицати грађане да чешће користе јавни превоз, а превознике да улажу у исти. Прије неколико дана расписали смо јавну набавку за израду студије јавног превоза, како би ишли у његову реорганизацију. Када више људи буде користило јавни превоз смањиће се број аутомобила на улицама града - казао је Кресојевић.

Начелница Одјељења за заштиту животне средине у Републичком хидрометеоролошког заводу РС Ранка Радић казала је за “Глас Српске” да се у периоду трајања сезоне гријања често дешавају повећања концентрације летећих честица које дају слику о загађеном ваздуху.

- Када је ријеч о загађујућим материјама попут сумпор-диоксида, азотних оксида, угљен-моноксида и озона, Бањалука али и генерално Република Српска нема проблем са загађењем - рекла је Радићева.

Додала је да се станица за надгледање квалитета ваздуха налази у Лазареву, те да је пуштена у функцију током прошле године и мјери основне загађујуће материје, сумпор-диоксид, угљен-моноксид, озон и летеће честице промјера десет микрона и 2,5 микрона.

Свијест

Педијатар Бранислав Лолић казао је за “Глас” да аерозагађења утичу на здравље људи, те да се о томе говори и пише вијековима.

- Лично сам радио магистарски рад о утицају аерозагађења на дјечија плућа и тада смо показали да углавном мушка дјеца која живе у граду, а посебно још у породицама гдје се и пуши, имају чешћу учесталост неспецифичних инфекција дисајних путева - рекао је Лолић.

Објаснио је да су индустријски димњаци, гријање и аутомобили  главни извори загађења, те да је битно људима подигнути свијест о томе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана