Zagađen vazduh problem za sve nivoe vlasti

Jana Kezić
Zagađen vazduh problem za sve nivoe vlasti

BANjALUKA - Kvalitet vazduha u Banjaluci tokom proteklih nekoliko dana nije bio na zavidnom nivou, ali stručnjaci poručuju da nema mjesta panici jer je to normalno stanje tokom sezone grijanja, dok iz Gradske uprave apeluju na stanovnike da više koriste bicikla i javni prevoz, te da tako utiču na smanjenje emisije štetnih gasova.

 

Iz Gradske uprave ističu da su svjesni ozbiljnosti problema, te zbog toga rade na mnogim projektima poput sadnje zelenila i izgradnje novih parkova. Gradski menadžer Bojan Kresojević kaže da je zagađenje vazduha u gradu nesporna činjenica, te da svi moraju zajedno djelovati kako bi ovaj problem bio riješen.

- Ono što je najvažnije za sve nas jeste to da izradimo konkretan plan i mjere koje ćemo da preduzmemo u narednom periodu. Moramo biti svjesni da te mjere ne mogu da donesu rezultate za godinu dana, jer ovo nije problem koji je samo u nadležnosti Grada. U rješavanje ovog problema moraju se uključiti i republičke institucije, ali i druge lokalne zajednice - rekao je Kresojević.

Dodao je da su sistem grijanja u gradu i saobraćaj najveći zagađivači vazduha, te da je strateško opredjeljenje Grada uspostavljanje javnog prevoza i povećanje njegovog korišćenja.

- Subvencionisaćemo javni prevoz, za šta je iz budžeta namijenjeno 1,2 miliona KM i na taj način ćemo podsticati građane da češće koriste javni prevoz, a prevoznike da ulažu u isti. Prije nekoliko dana raspisali smo javnu nabavku za izradu studije javnog prevoza, kako bi išli u njegovu reorganizaciju. Kada više ljudi bude koristilo javni prevoz smanjiće se broj automobila na ulicama grada - kazao je Kresojević.

Načelnica Odjeljenja za zaštitu životne sredine u Republičkom hidrometeorološkog zavodu RS Ranka Radić kazala je za “Glas Srpske” da se u periodu trajanja sezone grijanja često dešavaju povećanja koncentracije letećih čestica koje daju sliku o zagađenom vazduhu.

- Kada je riječ o zagađujućim materijama poput sumpor-dioksida, azotnih oksida, ugljen-monoksida i ozona, Banjaluka ali i generalno Republika Srpska nema problem sa zagađenjem - rekla je Radićeva.

Dodala je da se stanica za nadgledanje kvaliteta vazduha nalazi u Lazarevu, te da je puštena u funkciju tokom prošle godine i mjeri osnovne zagađujuće materije, sumpor-dioksid, ugljen-monoksid, ozon i leteće čestice promjera deset mikrona i 2,5 mikrona.

Svijest

Pedijatar Branislav Lolić kazao je za “Glas” da aerozagađenja utiču na zdravlje ljudi, te da se o tome govori i piše vijekovima.

- Lično sam radio magistarski rad o uticaju aerozagađenja na dječija pluća i tada smo pokazali da uglavnom muška djeca koja žive u gradu, a posebno još u porodicama gdje se i puši, imaju češću učestalost nespecifičnih infekcija disajnih puteva - rekao je Lolić.

Objasnio je da su industrijski dimnjaci, grijanje i automobili  glavni izvori zagađenja, te da je bitno ljudima podignuti svijest o tome.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana