Забрањени радови у парку “Младен Стојановић”

Јелена Стојишић
Забрањени радови у парку “Младен Стојановић”

БАЊАЛУКА - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Р. Српске поништило је рјешење којим се граду као инвеститору издаје грађевинска дозвола за изградњу фонтане у парку “Младен Стојановић”, јер је дозволу издао ненадлежни орган, те да парк припада амбијенталној цјелини која је проглашена националним спомеником БиХ.

Из Градске управе тврде да парк, ипак, нема статус националног споменика.

Из министарства су рекли да су по праву надзора поништили рјешење Одјељења за просторно уређење којим се издаје грађевинска дозвола инвеститору за изградњу ове фонтане.

- Приликом инспекцијског надзора потврђена је тврдња министарства да је одлуком Комисије за очување националних споменика из 2017. амбијентална цјелина дијелова улице Краља Петра Првог Карађорђевића и Младена Стојановића проглашена националним спомеником БиХ, односно да је, конкретно, парцела на којој је започета изградња фонтане овом одлуком дефинисана као заштитни појас, што значи да је спорну грађевинску дозволу издао стварно ненадлежан орган - кажу из министарства.

Додали су да локацијске услове и грађевинску дозволу за грађење и реконструкцију објеката у првој и другој зони заштите културно-историјског и природног добра издаје министарство.

Из Одјељења за просторно уређење казали су да још нису добили одлуку.

- Одлуком о проглашењу националним спомеником БиХ амбијенталне цјелине дијелова улица Краља Петра I Карађорђевића и Младена Стојановића дефинисано је да национални споменик чини десет објеката, стамбених вила из аустроугарског периода са двориштима и оградама, реконструисани објекат Евангелистичке цркве, два објекта у улици Петра Кочића, зграда Мале станице “Краљев друм” и дио алеје - наводе из одјељења. Додају да парк нема статус националног споменика, те је одјељење тумачило да је у овом случају надлежно за издавање локацијских услова и грађевинске дозволе, па предмет није прослијеђен министарству.

- По пријему рјешења детаљно ћемо га анализирати и одлучити о евентуалном улагању правних лијекова - нагласили су из одјељења.

Радови

Изградња реплике фонтане почела је 10. маја ове године, а градоначелник Драшко Станивуковић, који је присуствовао почетку радова, рекао је да је примијетио да бројни Бањалучани осјећају жал и носталгију за старим градским симболом, фонтаном из парка “Петар Кочић”, због чега је нова администрација донијела одлуку да фонтану врати граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана