Zabranjeni radovi u parku “Mladen Stojanović”

Jelena Stojišić
Zabranjeni radovi u parku “Mladen Stojanović”

BANjALUKA - Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju R. Srpske poništilo je rješenje kojim se gradu kao investitoru izdaje građevinska dozvola za izgradnju fontane u parku “Mladen Stojanović”, jer je dozvolu izdao nenadležni organ, te da park pripada ambijentalnoj cjelini koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Iz Gradske uprave tvrde da park, ipak, nema status nacionalnog spomenika.

Iz ministarstva su rekli da su po pravu nadzora poništili rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje kojim se izdaje građevinska dozvola investitoru za izgradnju ove fontane.

- Prilikom inspekcijskog nadzora potvrđena je tvrdnja ministarstva da je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz 2017. ambijentalna cjelina dijelova ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Mladena Stojanovića proglašena nacionalnim spomenikom BiH, odnosno da je, konkretno, parcela na kojoj je započeta izgradnja fontane ovom odlukom definisana kao zaštitni pojas, što znači da je spornu građevinsku dozvolu izdao stvarno nenadležan organ - kažu iz ministarstva.

Dodali su da lokacijske uslove i građevinsku dozvolu za građenje i rekonstrukciju objekata u prvoj i drugoj zoni zaštite kulturno-istorijskog i prirodnog dobra izdaje ministarstvo.

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje kazali su da još nisu dobili odluku.

- Odlukom o proglašenju nacionalnim spomenikom BiH ambijentalne cjeline dijelova ulica Kralja Petra I Karađorđevića i Mladena Stojanovića definisano je da nacionalni spomenik čini deset objekata, stambenih vila iz austrougarskog perioda sa dvorištima i ogradama, rekonstruisani objekat Evangelističke crkve, dva objekta u ulici Petra Kočića, zgrada Male stanice “Kraljev drum” i dio aleje - navode iz odjeljenja. Dodaju da park nema status nacionalnog spomenika, te je odjeljenje tumačilo da je u ovom slučaju nadležno za izdavanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole, pa predmet nije proslijeđen ministarstvu.

- Po prijemu rješenja detaljno ćemo ga analizirati i odlučiti o eventualnom ulaganju pravnih lijekova - naglasili su iz odjeljenja.

Radovi

Izgradnja replike fontane počela je 10. maja ove godine, a gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je prisustvovao početku radova, rekao je da je primijetio da brojni Banjalučani osjećaju žal i nostalgiju za starim gradskim simbolom, fontanom iz parka “Petar Kočić”, zbog čega je nova administracija donijela odluku da fontanu vrati gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana