Забрањене посјете домовима за старе у Бањалуци

ГС
Забрањене посјете домовима за старе у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Штаб за ванредне ситуације града Бањалука данас је због погоршања епидемиолошке ситуације на подручју града донио одлуку о забрани посјета домовима за стара лица.

- Циљ те мјере јесте да буде спријечено уношење вируса корона у те установе - рекао је након сједнице Штаба градоначелник Бањалуке Игор Радојичић наводећи да је ситуација таква да не изискује увођење радикалнијих мјера.

Он нагласио да ће у случају појаве вируса корона предшколске установе које раде смањеним капацитетом бити затворене, а просторије дезинфиковане.

Оцијенио је да су у одређеном броју угоститељских објеката попустиле прописане мјере, наводећи као примјер да је током викенда Комунална полиција регистровала 37 случајева кршења прописаних мјера.
Рекао је да је укупно у Бањалуци заражених 680, али је активних само 61.

- Овај интензитет можемо да носимо без радикалних мјера - истакао је Радојичић говорећи о епидемиолошкој ситуацији у граду.

Истакао је да вирус слаби, али да није нестао.

- Позитивна чињеница је да је клиничка слика новообољелих лакша, скоро три седмице нисмо имали преминулих и имамо једно или ниједно на респиратору - рекао је Радојичић.

Радојичић је додао да све мјере треба да буду сразмјерне опасности.

- Први циљ је заштита људских живота, други заштита здравља становништва и трећи минимизација економских и социјалних посљедица епидемије - истакао је Радојичић.

Када је у питању јавни превоз, у Бањалуци остаје редуковани љетни ред вожње рекао је Радојичић.

_ Имамо типичну ситуацију у БиХ, имамо значајан број обољелих и можемо рећи да се све може увести, али из БиХ се све мање може изаћи, тако је и са вирусом - казао је Радојичић.

Када је ријеч о помоћи Градске управе привредницима по питању разних субвенција, нагласио је Радојичић, до сада је за те намјене одобрено 166.517 КМ, док је још у обради велики број захтјева.

Најавио је од сутра још три додатне врсте субвенција.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да су до сада у Бањалуци преминула 44 лица код којих је регистрован вируса корона, а за 6.600 особа су изречене мјере надзора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана