Zabranjene posjete domovima za stare u Banjaluci

GS
Zabranjene posjete domovima za stare u Banjaluci

BANjALUKA - Štab za vanredne situacije grada Banjaluka danas je zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području grada donio odluku o zabrani posjeta domovima za stara lica.

- Cilj te mjere jeste da bude spriječeno unošenje virusa korona u te ustanove - rekao je nakon sjednice Štaba gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić navodeći da je situacija takva da ne iziskuje uvođenje radikalnijih mjera.

On naglasio da će u slučaju pojave virusa korona predškolske ustanove koje rade smanjenim kapacitetom biti zatvorene, a prostorije dezinfikovane.

Ocijenio je da su u određenom broju ugostiteljskih objekata popustile propisane mjere, navodeći kao primjer da je tokom vikenda Komunalna policija registrovala 37 slučajeva kršenja propisanih mjera.
Rekao je da je ukupno u Banjaluci zaraženih 680, ali je aktivnih samo 61.

- Ovaj intenzitet možemo da nosimo bez radikalnih mjera - istakao je Radojičić govoreći o epidemiološkoj situaciji u gradu.

Istakao je da virus slabi, ali da nije nestao.

- Pozitivna činjenica je da je klinička slika novooboljelih lakša, skoro tri sedmice nismo imali preminulih i imamo jedno ili nijedno na respiratoru - rekao je Radojičić.

Radojičić je dodao da sve mjere treba da budu srazmjerne opasnosti.

- Prvi cilj je zaštita ljudskih života, drugi zaštita zdravlja stanovništva i treći minimizacija ekonomskih i socijalnih posljedica epidemije - istakao je Radojičić.

Kada je u pitanju javni prevoz, u Banjaluci ostaje redukovani ljetni red vožnje rekao je Radojičić.

_ Imamo tipičnu situaciju u BiH, imamo značajan broj oboljelih i možemo reći da se sve može uvesti, ali iz BiH se sve manje može izaći, tako je i sa virusom - kazao je Radojičić.

Kada je riječ o pomoći Gradske uprave privrednicima po pitanju raznih subvencija, naglasio je Radojičić, do sada je za te namjene odobreno 166.517 KM, dok je još u obradi veliki broj zahtjeva.

Najavio je od sutra još tri dodatne vrste subvencija.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da su do sada u Banjaluci preminula 44 lica kod kojih je registrovan virusa korona, a za 6.600 osoba su izrečene mjere nadzora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana