За унапређење привреде у Бањалуци 850.000 КМ

Весна Поповић
За унапређење привреде у Бањалуци 850.000 КМ

Бањалука - Градска развојна агенција (ЦИДЕА) планира да путем Гарантног фонда подржи развој привреде и отварање нових радних мјеста са 850.000 марака.

Потврдио је директор ЦИДЕА Дејан Кустурић и додао да се кроз овај фонд преузима гаранција за 50 одсто од кредита који узимају мала и средња предузећима те предузетници који желе да унаприједе производњу.

- Средства у фонду обезбјеђују се из буџета града. Ова врста подршке гарантује за кредите од 5.000 до 50.000 КМ, отплатом до пет година и могућношћу грејс-периода до 12 мјесеци. Недавно смо са Новом банком са којом сарађујемо на овом пројекту договорили да се каматна стопа буде смањана са 7,5 на седам одсто - рекао је Кустурић.

Додао је да корисницима ових гаранција који уредно враћају кредите, ЦИДЕА субвенционише половину годишњег износа камата.

- На крају камата на ове кредите износи 3,5 одсто на годишњем нивоу, што је изузетно повољно у односу на оне које тренутно важе на банкарском тржишту. Кроз ове двије мјере, гаранције и субвенције, планирамо подржати више од 50 привредних субјеката који могу да запосле нове раднике или да унаприједе производњу набавком машина и опреме - истакао је Кустурић.

Кроз Гарантни фонд, град је од 2011. године до данас издао 51 гаранцију на 805.388 КМ кредита. Према подацима банка пласирано је 1,4 милиона КМ позајмица.

- Кредити се углавном враћају према плану а контролу поврата средстава врши банка и о томе обавјештава Агенцију. Неколико корисника фонда је своје кредите отплатило и прије рока па су користили овај вид подршке више пута - навео је Кустурић.

Један од корисника Гарантног фонда, Мирослав Бундало је рекао да прије три године добио ову врсту подршке коју је искористио за осавремењивање фитнес центра чији је власник.

- Кроз Гарантни фонд сам лакше испунио услове банке за добијање кредита који сам искористио за куповину 12 нових справа за вјежбање. Осим тога ЦИДЕА је плаћала и дио камата тако да је кредит био доста повољнији - казао је Бундало и додао да ће у наредних годину вратити остатак позајмице.

Циљ

Дејан Кустурић је напоменуо да је главни циљ успостављања Гарантног фонда да се предузетницима али и онима који тек започињу посао, омогући бржи и лакши приступ кредитима.

- Овај вид финансирања могу користити они који се баве производном и услужном дјелатношћу те регистрована пољопривредна газдинства - навео је Кустурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана