За стипендије 1,6 милиона КМ, конкурс за ученичке почетком септембра

Srna
За стипендије 1,6 милиона КМ, конкурс за ученичке почетком септембра

БАЊАЛУКА - Градска управа Бањалука расписаће почетком септембра конкурс за додјелу ученичких стипендија за школску 2020/2021. годину, у оквиру програма стипендија вриједног око 1,6 милиона КМ. Конкурс за студенте првог циклуса на високошколским установама биће расписан у другој половини октобра.

"До краја овог мјесеца за 1.186 средњошколца биће уплаћене девета и десета рата градске стипендије, чиме ће бити окончан овај процес за ученике школску 2019/2020. годину", потврђено је Срни у Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт.

Према плану тог одјељења, за 264 студента слиједи уплата седме рате, осму ће добити у септембру, док ће им у октобру бити исплаћене завршне двије рате.

И у наредној школској години, град ће, уз талентоване и ученике и студенте из породица у стању социјалне потребе, стипендирати и оне који се одлуче за нека од недостајућих занимања на тржишту рада.

Код средњошколаца, у наредној школској години биће стипендирана занимања заваривач, зидар и армирач бетонирац, техничар моделар обуће, дизајнер модни техничар и пекар, док ће, у случају студената, оне бити намјењене за будуће професоре математике и информатике, професоре физике и инжењере електротехнике.

Појединачни износи стипендија остају непромијењени и износе 80 КМ за ученике и 130 КМ за студенте по основу социјалног статуса и успјеха у школи односно студију, а за дефицитарна занимања утврђени су износи од 160 КМ за ученике и 250 КМ за студенте.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана