Za stipendije 1,6 miliona KM, konkurs za učeničke početkom septembra

Srna
Za stipendije 1,6 miliona KM, konkurs za učeničke početkom septembra

BANjALUKA - Gradska uprava Banjaluka raspisaće početkom septembra konkurs za dodjelu učeničkih stipendija za školsku 2020/2021. godinu, u okviru programa stipendija vrijednog oko 1,6 miliona KM. Konkurs za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama biće raspisan u drugoj polovini oktobra.

"Do kraja ovog mjeseca za 1.186 srednjoškolca biće uplaćene deveta i deseta rata gradske stipendije, čime će biti okončan ovaj proces za učenike školsku 2019/2020. godinu", potvrđeno je Srni u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Prema planu tog odjeljenja, za 264 studenta slijedi uplata sedme rate, osmu će dobiti u septembru, dok će im u oktobru biti isplaćene završne dvije rate.

I u narednoj školskoj godini, grad će, uz talentovane i učenike i studente iz porodica u stanju socijalne potrebe, stipendirati i one koji se odluče za neka od nedostajućih zanimanja na tržištu rada.

Kod srednjoškolaca, u narednoj školskoj godini biće stipendirana zanimanja zavarivač, zidar i armirač betonirac, tehničar modelar obuće, dizajner modni tehničar i pekar, dok će, u slučaju studenata, one biti namjenjene za buduće profesore matematike i informatike, profesore fizike i inženjere elektrotehnike.

Pojedinačni iznosi stipendija ostaju nepromijenjeni i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana