За реализацију пројеката на подручју Бањалуке планирано 50 милиона КМ

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Влада подржава све локалне заједнице у Српској, а да је за реализацију пројеката на подручју Бањалуке посредством јавних предузећа и Буџета Републике планирано да буде издвојено више од 50 милиона КМ.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да Влада подржава све локалне заједнице у Српској, а да је за реализацију пројеката на подручју Бањалуке посредством јавних предузећа и буџета Републике планирано да ове године буде издвојено више од 50 милиона КМ.

"Влада је увијек отворена за све локалне заједнице и да разговара о реализацији свих појединачних пројеката. Влада Српске ради свој посао, а то очекујемо и од градоначелника и начелника општина", рекао је новинарима Вишковић након састанка са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем.

Он је истакао да је у Бањалуци, посредством "Путева Републике Српске", планирано улагање око 1,5 милиона КМ у саобраћајну инфраструктуру, затим око 15 милиона КМ за градњу трафо-станице за стабилно снабдијевање струјом, те путем Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво око 12 милиона КМ за реализацију пројеката и за уређење корита Врбаса три милиона евра.

"У здравствени сектор за Бањалуку су планиране инвестиције до 2027. године од 364 милиона КМ. За изградњу објекта онкологије предвиђен је 51 милион КМ, за објекат за стационарни саобраћај 30, за Медицински факултет око 100 милиона КМ, те средства за завршетак кардиохирургије и много других пројеката", додао је Вишковић.

Вишковић и Станивуковић су оцијенили да је на подручју Бањалуке знатно погоршана епидемиолошка ситуација и да морају бити предузете мјере како би била санирана.

Премијер Српске је рекао да је епидемиолошка ситуација погоршана и да се мора трагати за рјешењима, те сагледати гдје су грешке и проблеми.

"Морамо доћи до одговора гдје је жариште вируса. Команданти локалних заједница су одговорни за епидемиолошку ситуацију и сви могу пооштрити мјере уколико је ситуација озбиљна. Није иста ситуација у свим локалним заједницама, па се могу пооштравати мјере, али они не могу ублажити мјере, то ради Републички штаб за ванредне ситуацији", навео је Вишковић.

Он је оцијенио да труд и новац који су уложени у сузбијање пандемије могу бити доведени у питање.

"То не можемо, нити ћемо допустити. Послао сам писмо свим начелницима и градоначелницима са молбом да су одговорни за епидемиолошку ситуацију", рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, порез на непокретности није у надлежности Владе Српске.

"Када говоримо о суфинасирању уџбеника за основце, Влада Српске не може суфинансирати у Бањалуци, а остале локалне заједнице да занемари. Град Бањалука може то да ради, а буџет Српске када буде спреман суфинасираће све у Српској", рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана