Za realizaciju projekata na području Banjaluke planirano 50 miliona KM

Srna
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Vlada podržava sve lokalne zajednice u Srpskoj, a da je za realizaciju projekata na području Banjaluke posredstvom javnih preduzeća i Budžeta Republike planirano da bude izdvojeno više od 50 miliona KM.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Vlada podržava sve lokalne zajednice u Srpskoj, a da je za realizaciju projekata na području Banjaluke posredstvom javnih preduzeća i budžeta Republike planirano da ove godine bude izdvojeno više od 50 miliona KM.

"Vlada je uvijek otvorena za sve lokalne zajednice i da razgovara o realizaciji svih pojedinačnih projekata. Vlada Srpske radi svoj posao, a to očekujemo i od gradonačelnika i načelnika opština", rekao je novinarima Višković nakon sastanka sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem.

On je istakao da je u Banjaluci, posredstvom "Puteva Republike Srpske", planirano ulaganje oko 1,5 miliona KM u saobraćajnu infrastrukturu, zatim oko 15 miliona KM za gradnju trafo-stanice za stabilno snabdijevanje strujom, te putem Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo oko 12 miliona KM za realizaciju projekata i za uređenje korita Vrbasa tri miliona evra.

"U zdravstveni sektor za Banjaluku su planirane investicije do 2027. godine od 364 miliona KM. Za izgradnju objekta onkologije predviđen je 51 milion KM, za objekat za stacionarni saobraćaj 30, za Medicinski fakultet oko 100 miliona KM, te sredstva za završetak kardiohirurgije i mnogo drugih projekata", dodao je Višković.

Višković i Stanivuković su ocijenili da je na području Banjaluke znatno pogoršana epidemiološka situacija i da moraju biti preduzete mjere kako bi bila sanirana.

Premijer Srpske je rekao da je epidemiološka situacija pogoršana i da se mora tragati za rješenjima, te sagledati gdje su greške i problemi.

"Moramo doći do odgovora gdje je žarište virusa. Komandanti lokalnih zajednica su odgovorni za epidemiološku situaciju i svi mogu pooštriti mjere ukoliko je situacija ozbiljna. Nije ista situacija u svim lokalnim zajednicama, pa se mogu pooštravati mjere, ali oni ne mogu ublažiti mjere, to radi Republički štab za vanredne situaciji", naveo je Višković.

On je ocijenio da trud i novac koji su uloženi u suzbijanje pandemije mogu biti dovedeni u pitanje.

"To ne možemo, niti ćemo dopustiti. Poslao sam pismo svim načelnicima i gradonačelnicima sa molbom da su odgovorni za epidemiološku situaciju", rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, porez na nepokretnosti nije u nadležnosti Vlade Srpske.

"Kada govorimo o sufinasiranju udžbenika za osnovce, Vlada Srpske ne može sufinansirati u Banjaluci, a ostale lokalne zajednice da zanemari. Grad Banjaluka može to da radi, a budžet Srpske kada bude spreman sufinasiraće sve u Srpskoj", rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana