Вриједни радници и 50 возила Комуналног предузећа “Чистоћа” гарант чистих улица

 Милош Васиљевић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Све је спремно за први снијег и чишћење у зимским условима, а захваљујући освјеженом возном парку, из Комуналног предузећа “Чистоћа” поручују да ће уз адекватну опрему и људство моћи одреаговати у сваком тренутку дана и ноћи.

Зимска сезона је званично почела и то 15. новембра и трајаће све до 15. марта, а генерални директор “Чистоће” Александар Бајић наглашава да их снијег не може изнадити те да чисте пет од шест градских подручја.

- Наш возни парк посједује 50 возила, али и десетак возила гдје су закључени уговори са подизвођачем. Град је обезбиједио довољне количине абразивног материјала и соли да не буде проблем што се тиче поледице. Уз то имамо расположиву механизацију и људство спремно да одреагује на прве падавине - рекао је Бајић.

Он наглашава да је град подијељен на рејоне, односно на приоритете те да имамо улице прве, друге и треће категорије.

- Трудимо се да све улице буду прве категорије, а не да, као што је законом прописано, 48 сати од падавина чистимо оне друге и треће категорије. Улажемо велике напоре да град одржавамо како заслужује. Важно је да привредни субјекти и грађани чисте испред својих дворишта и зграда, што је такође законом прописано и да прилагоде услове вожње условима на путу - рекао је Бајић.

Градоначелник Драшко Станивуковић истакао је да су град и зимске службе спремне за све временске неприлике.

- Када погледате радну снагу и технологију коју има “Чистоћа”, можемо рећи да нас ништа не може изнадити. Ово није наш први сусрет са фирмама које ће чистити град када то буде потребно. Имали смо и онај тежак састанак за град, а то је повећање цијена чишћења снијега, јер када возите камион морате да платите гориво које је поскупјело, а све због инфлације. Ми смо на то спремни и пристали смо - рекао је Станивуковић.

Овлашћени потписник из Одјељења за саобраћај и путеве у Градској управи Јелена Кос нагласила да је буџетом града за ове средства планирано више од два милиона за рад зимских служби, а од тога 1,7 милиона марака за само извођење радова. Остатак иде за набавку соли, која је испоручена извођачима, тако да су они већ спремни за рад.

- Одјељење за саобраћај и путеве обезбиједило је надзорни тим који ће руководити радом зимске службе. Он је дефинисан кроз програм који усваја Скупштина града, гдје су дефинисана и средства и приоритети. На сеоском подручју имао шаролик број извођача, а на градском “Чистоћу” и “Бунић компани” - рекла је она.

Опрема

Александар Бајић наглашава да је рад зимске службе специфичан, јер некада буде и продужен, зависно од временских прилика. Према његовим ријечима, да би улице биле чисте најважнији фактори су људи и опрема.

- Ми смо сваке године обнављали опрему, која је јако скупа посебно у овом периоду. Сада смо набавили нове посипаче - возила па спремније, у односу на претходну годину, дочекујемо снијег. Такође надамо се да ће сви руковаоци бити спремни и да ћемо урадити добар посао за наше грађане - рекао је Бајић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана