Vrijedni radnici i 50 vozila Komunalnog preduzeća “Čistoća” garant čistih ulica

 Miloš Vasiljević
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Sve je spremno za prvi snijeg i čišćenje u zimskim uslovima, a zahvaljujući osvježenom voznom parku, iz Komunalnog preduzeća “Čistoća” poručuju da će uz adekvatnu opremu i ljudstvo moći odreagovati u svakom trenutku dana i noći.

Zimska sezona je zvanično počela i to 15. novembra i trajaće sve do 15. marta, a generalni direktor “Čistoće” Aleksandar Bajić naglašava da ih snijeg ne može iznaditi te da čiste pet od šest gradskih područja.

- Naš vozni park posjeduje 50 vozila, ali i desetak vozila gdje su zaključeni ugovori sa podizvođačem. Grad je obezbijedio dovoljne količine abrazivnog materijala i soli da ne bude problem što se tiče poledice. Uz to imamo raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo spremno da odreaguje na prve padavine - rekao je Bajić.

On naglašava da je grad podijeljen na rejone, odnosno na prioritete te da imamo ulice prve, druge i treće kategorije.

- Trudimo se da sve ulice budu prve kategorije, a ne da, kao što je zakonom propisano, 48 sati od padavina čistimo one druge i treće kategorije. Ulažemo velike napore da grad održavamo kako zaslužuje. Važno je da privredni subjekti i građani čiste ispred svojih dvorišta i zgrada, što je takođe zakonom propisano i da prilagode uslove vožnje uslovima na putu - rekao je Bajić.

Gradonačelnik Draško Stanivuković istakao je da su grad i zimske službe spremne za sve vremenske neprilike.

- Kada pogledate radnu snagu i tehnologiju koju ima “Čistoća”, možemo reći da nas ništa ne može iznaditi. Ovo nije naš prvi susret sa firmama koje će čistiti grad kada to bude potrebno. Imali smo i onaj težak sastanak za grad, a to je povećanje cijena čišćenja snijega, jer kada vozite kamion morate da platite gorivo koje je poskupjelo, a sve zbog inflacije. Mi smo na to spremni i pristali smo - rekao je Stanivuković.

Ovlašćeni potpisnik iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve u Gradskoj upravi Jelena Kos naglasila da je budžetom grada za ove sredstva planirano više od dva miliona za rad zimskih službi, a od toga 1,7 miliona maraka za samo izvođenje radova. Ostatak ide za nabavku soli, koja je isporučena izvođačima, tako da su oni već spremni za rad.

- Odjeljenje za saobraćaj i puteve obezbijedilo je nadzorni tim koji će rukovoditi radom zimske službe. On je definisan kroz program koji usvaja Skupština grada, gdje su definisana i sredstva i prioriteti. Na seoskom području imao šarolik broj izvođača, a na gradskom “Čistoću” i “Bunić kompani” - rekla je ona.

Oprema

Aleksandar Bajić naglašava da je rad zimske službe specifičan, jer nekada bude i produžen, zavisno od vremenskih prilika. Prema njegovim riječima, da bi ulice bile čiste najvažniji faktori su ljudi i oprema.

- Mi smo svake godine obnavljali opremu, koja je jako skupa posebno u ovom periodu. Sada smo nabavili nove posipače - vozila pa spremnije, u odnosu na prethodnu godinu, dočekujemo snijeg. Takođe nadamo se da će svi rukovaoci biti spremni i da ćemo uraditi dobar posao za naše građane - rekao je Bajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana