Врбас бољи и од мора

Александра Тодоровић
Врбас бољи и од мора

БАЊАЛУКА - Спас од несносне врућине велики број Бањалучана већ данима тражи на купалиштима уз ријеку Врбас и на градским базенима, а једно од најпосјећенијих мјеста и јуче је била плажа Абација код Зеленог моста.

Плажу су од раних јутарњих часова “окупирали” купачи, али и они који су само дошли да се осунчају или у оближњем кафићу попију пиће.

Стална гошћа на Абацији казала је за “Глас Српске” да је годинама у пензији, а слободно вријеме љети проводи управо на овој плажи.

- Ове године љето је уранило, па су већ у јуну врелине постале неподношљиве, тако да се једино у Врбасу успијевам расхладити. Волим да проводим вријеме са пријатељима у природи, у сунчању, купању и дружењу. Имам малу пензију, па не могу да приуштим одлазак на море или базен. Ко не може на море, добар је и Врбас. Радије бирам варијанту одласка у природу него на градске базене - казала је ова пензионерка, која није жељела да јој објавимо име.

Рекреативац Ђорђе Рамић био је расположен за разговор те је казао да се на овој плажи могу пронаћи разноврсни садржаји, од кафића, преко парка за дјецу до теретане на отвореном за љубитеље спорта.

- Највише волим да тренирам на справама и да се возим дајак чамцем са друштвом, а ноћи овдје проводимо уз гитару, пјесму и дружење. Недјељом долази највише посјетилаца јер буде и музика уживо, што додатно подиже атмосферу и привлачи туристе - казао је Рамић.

Ипак, поред бројних благодети, Врбас крије и опасности, па тако искусни пливачи савјетују почетницима да буду опрезни и да не улазе у воду у периоду када “пуштају брану”, јер Врбас зна да буде веома брз и непредвидљив.

Изузетно високе температуре представљају озбиљну пријетњу по здравље, а из Одсјека за цивилну заштиту казали су да се потребно придржавати препорука.

Како су казали, високе температуре погодују и избијању пожара, те су апеловали на суграђане да не пале ватру на отвореном и да поштују мјере опреза како бисмо заштитили и себе и своју околину.

- Пијте довољно текућине и расхладите тијело. Конзумирајте негазирану воду, те нискокалоричне напитке без кофеина и алкохола. Избјегавајте боравак на директном сунцу у периоду од 10 до 17 часова. Не остављајте дјецу нити животиње у паркираном возилу. Редовно користите средства са заштитним фактором од штетног УВ зрачења. Избјегавајте излазак у најтоплијем дијелу дана - поручили су из одсјека.

Препоруке

Због изразито високих температура ваздуха у парку “Младен Стојановић” постављена је цистерна са водом за пиће за потребе пролазника. Из Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске и за наредне дане издали су упозорење на локално високе температуре и тропске врућине.

- До четвртка се очекује постепен пораст дневних температура па ће бити између 30°С и 36°С, на југу и сјеверу локално и до 38°С, осим на високим планинама. Током ноћи понегдје на југу и сјеверу температура се неће спустити испод 20°С, тако да нас очекују локално тропски дани и ноћи - наведено је у упозорењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана