Vrbas bolji i od mora

Aleksandra Todorović
Vrbas bolji i od mora

BANjALUKA - Spas od nesnosne vrućine veliki broj Banjalučana već danima traži na kupalištima uz rijeku Vrbas i na gradskim bazenima, a jedno od najposjećenijih mjesta i juče je bila plaža Abacija kod Zelenog mosta.

Plažu su od ranih jutarnjih časova “okupirali” kupači, ali i oni koji su samo došli da se osunčaju ili u obližnjem kafiću popiju piće.

Stalna gošća na Abaciji kazala je za “Glas Srpske” da je godinama u penziji, a slobodno vrijeme ljeti provodi upravo na ovoj plaži.

- Ove godine ljeto je uranilo, pa su već u junu vreline postale nepodnošljive, tako da se jedino u Vrbasu uspijevam rashladiti. Volim da provodim vrijeme sa prijateljima u prirodi, u sunčanju, kupanju i druženju. Imam malu penziju, pa ne mogu da priuštim odlazak na more ili bazen. Ko ne može na more, dobar je i Vrbas. Radije biram varijantu odlaska u prirodu nego na gradske bazene - kazala je ova penzionerka, koja nije željela da joj objavimo ime.

Rekreativac Đorđe Ramić bio je raspoložen za razgovor te je kazao da se na ovoj plaži mogu pronaći raznovrsni sadržaji, od kafića, preko parka za djecu do teretane na otvorenom za ljubitelje sporta.

- Najviše volim da treniram na spravama i da se vozim dajak čamcem sa društvom, a noći ovdje provodimo uz gitaru, pjesmu i druženje. Nedjeljom dolazi najviše posjetilaca jer bude i muzika uživo, što dodatno podiže atmosferu i privlači turiste - kazao je Ramić.

Ipak, pored brojnih blagodeti, Vrbas krije i opasnosti, pa tako iskusni plivači savjetuju početnicima da budu oprezni i da ne ulaze u vodu u periodu kada “puštaju branu”, jer Vrbas zna da bude veoma brz i nepredvidljiv.

Izuzetno visoke temperature predstavljaju ozbiljnu prijetnju po zdravlje, a iz Odsjeka za civilnu zaštitu kazali su da se potrebno pridržavati preporuka.

Kako su kazali, visoke temperature pogoduju i izbijanju požara, te su apelovali na sugrađane da ne pale vatru na otvorenom i da poštuju mjere opreza kako bismo zaštitili i sebe i svoju okolinu.

- Pijte dovoljno tekućine i rashladite tijelo. Konzumirajte negaziranu vodu, te niskokalorične napitke bez kofeina i alkohola. Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u periodu od 10 do 17 časova. Ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu. Redovno koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana - poručili su iz odsjeka.

Preporuke

Zbog izrazito visokih temperatura vazduha u parku “Mladen Stojanović” postavljena je cisterna sa vodom za piće za potrebe prolaznika. Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske i za naredne dane izdali su upozorenje na lokalno visoke temperature i tropske vrućine.

- Do četvrtka se očekuje postepen porast dnevnih temperatura pa će biti između 30°S i 36°S, na jugu i sjeveru lokalno i do 38°S, osim na visokim planinama. Tokom noći ponegdje na jugu i sjeveru temperatura se neće spustiti ispod 20°S, tako da nas očekuju lokalno tropski dani i noći - navedeno je u upozorenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana