Воду ускоро добија 40.000 становника

Александар Стојановић
Воду ускоро добија 40.000 становника

БАЊАЛУКА - Изградња новог великог пројекта снабдијевања водом “Вода 2”, у оквиру којег ће бити изграђено 50 километара нове водоводне и канализационе мреже на ширем градском и сеоском подручју, почеће на прољеће 2020. године.

Најавио је ово јуче градоначелник Игор Радојичић и додао да би, поред већ започетог пројекта “Вода 1”, овај систем требало да обезбиједи стабилно снабдијевање водом за 1.620 домаћинстава.  

- Коначни циљ је да више од 40.000 становника у наредне три године добије стабилно снабдијевање водом, у оквиру највећег пројекта водоснабдијевања у новијој историји града. Вриједност ове фазе радова износиће око 12 милиона КМ - рекао је Радојичић.

Пројекат снабдијевања водом, односно његове три фазе, биће финансиран са 25 милиона КМ из кредита од Европске банке за обнову и развој и још осам милиона КМ од донација Европске уније.

- Уколико градски парламент донесе одлуку о издвајању средстава из кредита, слиједи потписивање споразума са ЕБРД-ом, избор извођача радова и реализација на терену већ на прољеће - казао је Радојичић.

Пројекат “Вода 2” обухвата градњу водовода у Тузланској и у улици Српских устаника на Старчевици, измјештање примарног водовода на старом мосту у Трапистима, изградњу водовода у Браће Милетића, завршетак водовода у Јагарама, које ове године град ради својим средствима, наставак великог подсистема Бронзани Мајдан, поједине кракове у подсистему Звијезда и побољшање снабдијевања водом на подручју Поткозарја, Мишиног Хана и Верића.

- У оквиру овог пројекта нова канализациона мрежа биће изграђена у Куљанима, Ади, односно улици Дујке Комљеновића, Врбањи, Дракулићу, Лаушу и Путу српских бранилаца - истакао је Радојичић и додао да се тренутно утврђују приоритети за пројекат “Вода 3”, који ће бити финансиран бесповратним средствима ЕУ.

Упоредо с тим, како је нагласио - тренутно се утврђују приоритети за пројекат “Вода 3”, који ће бити финансиран бесповратним средствима ЕУ.

- Већ сада знамо да је потребно радити нови, велики резервоар на Старчевици од 2.500 кубика који ће покрити потребе 25.000 становника, затим секундарну водоводну мрежу Туњице, Драгочај и Шарговац, те завршетак водоводног система Граб - закључио је Радојичић.

 

 “Вода 1”

Пројектом “Вода 1”, који је покренут ове јесени, како је рекао Игор Радојичић, предвиђено је да буде изграђено 56 километара водоводне мреже која ће обезбиједити воду за 2.450 домаћинстава са нешто мање од 10.000 становника.

- Од десетак појединачних пројеката који су у овом пакету, вриједности осам милиона КМ, у току су радови на великом систему “Чесма 3” и  “Чесма 4” и на дијелу даљих водовода са Црног врела на правцу од Ђурића главице и резервоара ка Горњој Пискавици - навео је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана