Vodu uskoro dobija 40.000 stanovnika

Aleksandar Stojanović
Vodu uskoro dobija 40.000 stanovnika

BANjALUKA - Izgradnja novog velikog projekta snabdijevanja vodom “Voda 2”, u okviru kojeg će biti izgrađeno 50 kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže na širem gradskom i seoskom području, počeće na proljeće 2020. godine.

Najavio je ovo juče gradonačelnik Igor Radojičić i dodao da bi, pored već započetog projekta “Voda 1”, ovaj sistem trebalo da obezbijedi stabilno snabdijevanje vodom za 1.620 domaćinstava.  

- Konačni cilj je da više od 40.000 stanovnika u naredne tri godine dobije stabilno snabdijevanje vodom, u okviru najvećeg projekta vodosnabdijevanja u novijoj istoriji grada. Vrijednost ove faze radova iznosiće oko 12 miliona KM - rekao je Radojičić.

Projekat snabdijevanja vodom, odnosno njegove tri faze, biće finansiran sa 25 miliona KM iz kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj i još osam miliona KM od donacija Evropske unije.

- Ukoliko gradski parlament donese odluku o izdvajanju sredstava iz kredita, slijedi potpisivanje sporazuma sa EBRD-om, izbor izvođača radova i realizacija na terenu već na proljeće - kazao je Radojičić.

Projekat “Voda 2” obuhvata gradnju vodovoda u Tuzlanskoj i u ulici Srpskih ustanika na Starčevici, izmještanje primarnog vodovoda na starom mostu u Trapistima, izgradnju vodovoda u Braće Miletića, završetak vodovoda u Jagarama, koje ove godine grad radi svojim sredstvima, nastavak velikog podsistema Bronzani Majdan, pojedine krakove u podsistemu Zvijezda i poboljšanje snabdijevanja vodom na području Potkozarja, Mišinog Hana i Verića.

- U okviru ovog projekta nova kanalizaciona mreža biće izgrađena u Kuljanima, Adi, odnosno ulici Dujke Komljenovića, Vrbanji, Drakuliću, Laušu i Putu srpskih branilaca - istakao je Radojičić i dodao da se trenutno utvrđuju prioriteti za projekat “Voda 3”, koji će biti finansiran bespovratnim sredstvima EU.

Uporedo s tim, kako je naglasio - trenutno se utvrđuju prioriteti za projekat “Voda 3”, koji će biti finansiran bespovratnim sredstvima EU.

- Već sada znamo da je potrebno raditi novi, veliki rezervoar na Starčevici od 2.500 kubika koji će pokriti potrebe 25.000 stanovnika, zatim sekundarnu vodovodnu mrežu Tunjice, Dragočaj i Šargovac, te završetak vodovodnog sistema Grab - zaključio je Radojičić.

 

 “Voda 1”

Projektom “Voda 1”, koji je pokrenut ove jeseni, kako je rekao Igor Radojičić, predviđeno je da bude izgrađeno 56 kilometara vodovodne mreže koja će obezbijediti vodu za 2.450 domaćinstava sa nešto manje od 10.000 stanovnika.

- Od desetak pojedinačnih projekata koji su u ovom paketu, vrijednosti osam miliona KM, u toku su radovi na velikom sistemu “Česma 3” i  “Česma 4” i na dijelu daljih vodovoda sa Crnog vrela na pravcu od Đurića glavice i rezervoara ka Gornjoj Piskavici - naveo je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana