Воду и канализацију добија 25.000 становника

Александар Стојановић
Воду и канализацију добија 25.000 становника

БАЊАЛУКА - Припреме за изградњу нове водоводне и канализационе мреже за више приградских и сеоских насеља која деценијама кубуре са недостатком воде, у оквиру пројекта “Вода 3”, у пуном су јеку, а први радови требало би да почну на прољеће 2021. године.

Захваљујући овом пројекту радиће се нови, велики резервоар на Старчевици, затим секундарна водоводна мрежа Туњице, Драгочај и Шарговац, те водоводни систем Граб, а воду би требало да добије око 25.000 становника.

- Највиша кота на коју треба изаћи јесте Понир, одакле се може снабдијевати широко подручје Старчевице, Понира, Дебељака и Потока. У овај пројекат укључени су и водоводни систем “Бочац 3” и сет водовода по мањачком платоу Доња Кола, Леденице-Рацуне, Кадина вода, Горњи Лусићи, Вилуси, Шипке, Цвијетићи и Павићи - казао је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, истичући да су сви ови пројекти још прошле године утврђени као приоритети.

Пројекти из “Воде 3” биће финансирани донацијом Европске уније у износу од осам милиона КМ, за коју би требало да буде потписан споразум у септембру ове године.

- Наша очекивања су да средства буду расположива до краја текуће године, те да донатор изабере извођача радова почетком наредне. Према овој, очекиваној динамици, у радове бисмо ушли на прољеће идуће године, са роком извршења од двије године - рекао је Билчар.

Упоредо са припремама за овај пројекат, у току је завршна припремна фаза за “Воду 2”, чија реализација ће почети у септембру.

- По окончању великог пројекта изградње нове водоводне и канализационе мреже уредно снабдијевање водом имаће око 40.000 домаћинстава. У договору са “Водоводом” недавно је донесена одлука да се омогући попуст за нове потрошаче од 15 одсто, а за оне који ће се преспојити на нову мрежи чак 50 одсто. Поред ових, договорили смо и субвенције за социјално угрожене породице - истакао је Билчар.

Фазе

Сложени пројекат снабдијевања водом и канализације подијељен је у три фазе и вриједан је укупно 25 милиона КМ, од чега се већи дио односи на кредитни аранжман са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), као и осам милиона КМ донације Европске уније.

- Пројекат “Вода 1” налази се у завршној фази и ускоро се очекује да буде готов, а у наредне двије године биће завршен и пројекат “Вода 2” - истакли су из Одјељења за комуналне послове

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана