Vodu i kanalizaciju dobija 25.000 stanovnika

Aleksandar Stojanović
Vodu i kanalizaciju dobija 25.000 stanovnika

BANjALUKA - Pripreme za izgradnju nove vodovodne i kanalizacione mreže za više prigradskih i seoskih naselja koja decenijama kubure sa nedostatkom vode, u okviru projekta “Voda 3”, u punom su jeku, a prvi radovi trebalo bi da počnu na proljeće 2021. godine.

Zahvaljujući ovom projektu radiće se novi, veliki rezervoar na Starčevici, zatim sekundarna vodovodna mreža Tunjice, Dragočaj i Šargovac, te vodovodni sistem Grab, a vodu bi trebalo da dobije oko 25.000 stanovnika.

- Najviša kota na koju treba izaći jeste Ponir, odakle se može snabdijevati široko područje Starčevice, Ponira, Debeljaka i Potoka. U ovaj projekat uključeni su i vodovodni sistem “Bočac 3” i set vodovoda po manjačkom platou Donja Kola, Ledenice-Racune, Kadina voda, Gornji Lusići, Vilusi, Šipke, Cvijetići i Pavići - kazao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, ističući da su svi ovi projekti još prošle godine utvrđeni kao prioriteti.

Projekti iz “Vode 3” biće finansirani donacijom Evropske unije u iznosu od osam miliona KM, za koju bi trebalo da bude potpisan sporazum u septembru ove godine.

- Naša očekivanja su da sredstva budu raspoloživa do kraja tekuće godine, te da donator izabere izvođača radova početkom naredne. Prema ovoj, očekivanoj dinamici, u radove bismo ušli na proljeće iduće godine, sa rokom izvršenja od dvije godine - rekao je Bilčar.

Uporedo sa pripremama za ovaj projekat, u toku je završna pripremna faza za “Vodu 2”, čija realizacija će početi u septembru.

- Po okončanju velikog projekta izgradnje nove vodovodne i kanalizacione mreže uredno snabdijevanje vodom imaće oko 40.000 domaćinstava. U dogovoru sa “Vodovodom” nedavno je donesena odluka da se omogući popust za nove potrošače od 15 odsto, a za one koji će se prespojiti na novu mreži čak 50 odsto. Pored ovih, dogovorili smo i subvencije za socijalno ugrožene porodice - istakao je Bilčar.

Faze

Složeni projekat snabdijevanja vodom i kanalizacije podijeljen je u tri faze i vrijedan je ukupno 25 miliona KM, od čega se veći dio odnosi na kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kao i osam miliona KM donacije Evropske unije.

- Projekat “Voda 1” nalazi se u završnoj fazi i uskoro se očekuje da bude gotov, a u naredne dvije godine biće završen i projekat “Voda 2” - istakli su iz Odjeljenja za komunalne poslove

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana