Вода стиже у више од 10.000 домаћинстава

Илијана Божић
Вода стиже у више од 10.000 домаћинстава

БАЊАЛУКА - Нова водоводна мрежа, која обухвата више од 100 километара, биће изграђена идуће године на сеоском и приградском подручју, у највећем досадашњем пројекту снабдијевања водом, с циљем да у року од три године у свим домаћинствима потече вода.

Градоначелник Игор Радојичић је казао да ће у изградњу нове водоводне, а дијелом и канализационе мреже, у више насеља бити уложено 25 милиона КМ, те да ће захваљујући овом пројекту воду добити више од 10.000 становника. 

- Пројекат је подијељен у три фазе, “Вода 1”, “Вода 2” и “Вода 3”. Изградња система “Вода 1”, вриједног четири милиона евра, покренута је јесенас, с намјером да током идуће године буде изграђено 56 километара нове мреже. По изградњи овог пројекта воду ће добити око 2.450 домаћинстава - рекао је Радојичић.

Он је нагласио да догодине почињу радови на систему “Вода 2”, вриједном шест милиона евра, те ће се одлука о издвајању новца из кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) наћи пред одборницима на идућој сједници.

- Радови би требало да почну на прољеће, по потписивању споразума са ЕБРД-ом и избором извођача радова. Пројекат “Вода 2” предвиђа изградњу 50 километара водоводне мреже за 1.625 домаћинстава - казао је Радојичић и додао да пројекат обухвата градњу водовода на Старчевици, тачније у Тузланској и у улици Српских устаника. 

- То подразумијева измјештање водовода на старом мосту у Трапистима, изградњу водовода у Браће Милетића, завршетак водовода у Јагарама, које ове године град ради својим средствима, као и наставак градње великог подсистема “Бронзани Мајдан”, појединих кракова у подсистему “Звијезда” и побољшање снабдијевања водом Поткозарја, Мишиног Хана и Верића - рекао је Радојичић и додао да ће нова канализациона мрежа бити изграђена у Куљанима, Ади, Врбањи, Дракулићу, Лаушу и Путу српских бранилаца.

Предсједник Савјета МЗ Старчевица Предраг Ђајић казао је да ће реализација овог пројекта олакшати живот мјештанима.

- Улица Српских устаника је трећа висинска зона и није имала ријешено снабдијевање водом. У Тузланској улици били су чести кварови, тако да ће замјена дотрајалих водоводних цијеви новима бити од великог значаја - рекао је Ђајић.

 

 “Вода 3”

Игор Радојичић је нагласио да град и “Водовод” утврђују приоритете за пројекат “Вода 3”, који ће бити финансиран из донације ЕУ од четири милиона евра.

- За “Воду 3” је потребно радити нови резервоар на Старчевици од 1.000 кубика, секундарну мрежу Туњице, Драгочај и Шарговац, те водоводни систем “Граб”. Највиша кота је Понир, одакле се може снабдијевати широко подручје Старчевице, Понира, Дебељака и Потока. Ту су и водоводни систем “Бочац 3”, те Доња Кола, Леденице-Рацуне, Горњи Лусићи, Шипке, Цвијетићи, Вилуси и Павићи - каже Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана