Voda stiže u više od 10.000 domaćinstava

Ilijana Božić
Voda stiže u više od 10.000 domaćinstava

BANjALUKA - Nova vodovodna mreža, koja obuhvata više od 100 kilometara, biće izgrađena iduće godine na seoskom i prigradskom području, u najvećem dosadašnjem projektu snabdijevanja vodom, s ciljem da u roku od tri godine u svim domaćinstvima poteče voda.

Gradonačelnik Igor Radojičić je kazao da će u izgradnju nove vodovodne, a dijelom i kanalizacione mreže, u više naselja biti uloženo 25 miliona KM, te da će zahvaljujući ovom projektu vodu dobiti više od 10.000 stanovnika. 

- Projekat je podijeljen u tri faze, “Voda 1”, “Voda 2” i “Voda 3”. Izgradnja sistema “Voda 1”, vrijednog četiri miliona evra, pokrenuta je jesenas, s namjerom da tokom iduće godine bude izgrađeno 56 kilometara nove mreže. Po izgradnji ovog projekta vodu će dobiti oko 2.450 domaćinstava - rekao je Radojičić.

On je naglasio da dogodine počinju radovi na sistemu “Voda 2”, vrijednom šest miliona evra, te će se odluka o izdvajanju novca iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) naći pred odbornicima na idućoj sjednici.

- Radovi bi trebalo da počnu na proljeće, po potpisivanju sporazuma sa EBRD-om i izborom izvođača radova. Projekat “Voda 2” predviđa izgradnju 50 kilometara vodovodne mreže za 1.625 domaćinstava - kazao je Radojičić i dodao da projekat obuhvata gradnju vodovoda na Starčevici, tačnije u Tuzlanskoj i u ulici Srpskih ustanika. 

- To podrazumijeva izmještanje vodovoda na starom mostu u Trapistima, izgradnju vodovoda u Braće Miletića, završetak vodovoda u Jagarama, koje ove godine grad radi svojim sredstvima, kao i nastavak gradnje velikog podsistema “Bronzani Majdan”, pojedinih krakova u podsistemu “Zvijezda” i poboljšanje snabdijevanja vodom Potkozarja, Mišinog Hana i Verića - rekao je Radojičić i dodao da će nova kanalizaciona mreža biti izgrađena u Kuljanima, Adi, Vrbanji, Drakuliću, Laušu i Putu srpskih branilaca.

Predsjednik Savjeta MZ Starčevica Predrag Đajić kazao je da će realizacija ovog projekta olakšati život mještanima.

- Ulica Srpskih ustanika je treća visinska zona i nije imala riješeno snabdijevanje vodom. U Tuzlanskoj ulici bili su česti kvarovi, tako da će zamjena dotrajalih vodovodnih cijevi novima biti od velikog značaja - rekao je Đajić.

 

 “Voda 3”

Igor Radojičić je naglasio da grad i “Vodovod” utvrđuju prioritete za projekat “Voda 3”, koji će biti finansiran iz donacije EU od četiri miliona evra.

- Za “Vodu 3” je potrebno raditi novi rezervoar na Starčevici od 1.000 kubika, sekundarnu mrežu Tunjice, Dragočaj i Šargovac, te vodovodni sistem “Grab”. Najviša kota je Ponir, odakle se može snabdijevati široko područje Starčevice, Ponira, Debeljaka i Potoka. Tu su i vodovodni sistem “Bočac 3”, te Donja Kola, Ledenice-Racune, Gornji Lusići, Šipke, Cvijetići, Vilusi i Pavići - kaže Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana