Влада Шведске ће помоћи у рјешавању проблема са пираленом у Бањалуци

Агенције
Влада Шведске ће помоћи у рјешавању проблема са пираленом у Бањалуци

Бањалука – Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС-а, иако није директно надлежно, предузима све активности да се загађење полихлорованим једињењима (ПЦБ) и тешким металима у пословној зони "Инцел" у Бањалуци што прије санира.

То захтјева, како напомињу, хитан мултисекторски приступ и инервенцију, а у тај процес треба да се укључе сви актери - од републичких институција, града Бањелуке, до власника објеката у Пословној зони "Инцел".

Европска комисија је још 2005. године издвојила средства и урадила анализу присуства ПЦБ-а и тешких метала на неколико локација у БиХ, између осталог, и на подручју "Инцела".

"Тај извјештај је исте године достављен свим институцијама и остаје непознаница због чега нико тада није реаговао и предузео одговарајуће активности. Сматрамо да се проблем загађења на подручју данашње Пословне зоне 'Инцел', требало бавити одмах по престанку рада некадашњег гиганта, имајући у виду да су ту некада производила водећа предузећа у области хемијске индустрије", саопћено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Ресорни министар Сребренка Голић истакла је да је Шведска обећала помоћ у рјешавању овог проблема.

"Имајући у виду да Шведска има велико искуство у управљању опасним отпадом и санацији загађених локација, ја сам искористила добре односе са амбасадом Шведске, које смо ми као Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију остварили кроз низ заједничких пројеката, и тражила да нам они помогну. Прошле седмице сам била на састанку са шведским амбасадором у БиХ и добила сам обећања да ће нам Влада Шведске кроз одређена финансијска средства помоћи у рјешавању проблема са пираленом и тешким металима у Пословној зони 'Инцел'", додала је Голић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана