Vlada Švedske će pomoći u rješavanju problema sa piralenom u Banjaluci

Agencije
Vlada Švedske će pomoći u rješavanju problema sa piralenom u Banjaluci

Banjaluka – Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, iako nije direktno nadležno, preduzima sve aktivnosti da se zagađenje polihlorovanim jedinjenjima (PCB) i teškim metalima u poslovnoj zoni "Incel" u Banjaluci što prije sanira.

To zahtjeva, kako napominju, hitan multisektorski pristup i inervenciju, a u taj proces treba da se uključe svi akteri - od republičkih institucija, grada Banjeluke, do vlasnika objekata u Poslovnoj zoni "Incel".

Evropska komisija je još 2005. godine izdvojila sredstva i uradila analizu prisustva PCB-a i teških metala na nekoliko lokacija u BiH, između ostalog, i na području "Incela".

"Taj izvještaj je iste godine dostavljen svim institucijama i ostaje nepoznanica zbog čega niko tada nije reagovao i preduzeo odgovarajuće aktivnosti. Smatramo da se problem zagađenja na području današnje Poslovne zone 'Incel', trebalo baviti odmah po prestanku rada nekadašnjeg giganta, imajući u vidu da su tu nekada proizvodila vodeća preduzeća u oblasti hemijske industrije", saopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Resorni ministar Srebrenka Golić istakla je da je Švedska obećala pomoć u rješavanju ovog problema.

"Imajući u vidu da Švedska ima veliko iskustvo u upravljanju opasnim otpadom i sanaciji zagađenih lokacija, ja sam iskoristila dobre odnose sa ambasadom Švedske, koje smo mi kao Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ostvarili kroz niz zajedničkih projekata, i tražila da nam oni pomognu. Prošle sedmice sam bila na sastanku sa švedskim ambasadorom u BiH i dobila sam obećanja da će nam Vlada Švedske kroz određena finansijska sredstva pomoći u rješavanju problema sa piralenom i teškim metalima u Poslovnoj zoni 'Incel'", dodala je Golić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana