Већа безбједност ученика ОШ “Свети Сава” на Лаушу: Заштитне ограде осигуравају пут до школе

Маја Станојевић
Већа безбједност ученика ОШ “Свети Сава” на Лаушу: Заштитне ограде осигуравају пут до школе

БАЊАЛУКА - С циљем повећања безбједности ученика Основне школе “Свети Сава” на Лаушу, уз тротоар поред школе постављене су ограде које спречавају дјецу да излазе на улицу и усмјеравају их до обиљеженог пјешачког прелаза.

Из Одјељења за саобраћај и путеве појаснили су да ученици, посебно нижих разреда основних школа, још нису довољно свјесни да се морају безбједно понашати на путу од куће до школе.

- Ђаци не могу да правилно процијене брзину возила и ситуације у саобраћају, те из тих разлога заједно морамо уложити максималан напор да не дође до нежељених посљедица - казали су из Одјељења за саобраћај и путеве.

Додали су да ће у наредном периоду постављене ограде бити офарбане црно-бијелим пољима како би се возачима додатно скренула пажња.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Мирослав Попржен казао је за “Глас Српске” да управа сваке основне школе мора да обрати пажњу на безбједност ученика у саобраћају, те да због добре превентиве и није било тежих саобраћајних несрећа.

- Испред већине школа постављени су “лежећи полицајци”, као и електронски дисплеји који показују брзину - рекао је Попржен.

Додао је да у окружењу ОШ “Свети Сава” на Лаушу постоји проблем са паркирањем јер нема довољно мјеста за сва возила, а фреквенција саобраћаја је велика. Појаснио је да су из тог разлога прије годину и по покренули велики пројекат у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске.

- У склопу овог пројекта, снимили смо критичне тачке прилазних путева овој школи. Циљ је да се прилагоде тротоари и да дјеца прелазе улицу само једном, умјесто три пута као што налаже тренутно стање - казао је Попржен и додао да ће овај пројекат пуно значити за безбједност дјеце у овој зони.

Предсједник Савјета за унапређење безбједности саобраћаја Миленко Јаћимовић истакао је да су у посљедње вријеме добијали захтјеве родитеља да се уз ОШ “Борисав Станковић” поставе лежећи полицајци јер се често на том дијелу догађају мање саобраћајне незгоде.

Борик

Поред ОШ “Бранко Ћопић” пјешачки прелаз у улици Мише Ступара издигнут је на ниво тротоара, као “платформа”, чиме је повећана сигурност дјеце у овој зони. У насељу Росуље, на раскрсници улица Триве Амелице и Краља Петра Другог Карађорђевића, код Основне школе “Алекса Шантић” измијењена је свјетлосна сигнализација због сигурности ученика. Ова измјена урађена је на захтјев родитеља дјеце која похађају ову школу. Претходно је на овој раскрсници аутомобил ударио десетогодишњег ученика, који је, на срећу, прошао са лакшим повредама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана