Veća bezbjednost učenika OŠ “Sveti Sava” na Laušu: Zaštitne ograde osiguravaju put do škole

Maja Stanojević
Veća bezbjednost učenika OŠ “Sveti Sava” na Laušu: Zaštitne ograde osiguravaju put do škole

BANjALUKA - S ciljem povećanja bezbjednosti učenika Osnovne škole “Sveti Sava” na Laušu, uz trotoar pored škole postavljene su ograde koje sprečavaju djecu da izlaze na ulicu i usmjeravaju ih do obilježenog pješačkog prelaza.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve pojasnili su da učenici, posebno nižih razreda osnovnih škola, još nisu dovoljno svjesni da se moraju bezbjedno ponašati na putu od kuće do škole.

- Đaci ne mogu da pravilno procijene brzinu vozila i situacije u saobraćaju, te iz tih razloga zajedno moramo uložiti maksimalan napor da ne dođe do neželjenih posljedica - kazali su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Dodali su da će u narednom periodu postavljene ograde biti ofarbane crno-bijelim poljima kako bi se vozačima dodatno skrenula pažnja.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen kazao je za “Glas Srpske” da uprava svake osnovne škole mora da obrati pažnju na bezbjednost učenika u saobraćaju, te da zbog dobre preventive i nije bilo težih saobraćajnih nesreća.

- Ispred većine škola postavljeni su “ležeći policajci”, kao i elektronski displeji koji pokazuju brzinu - rekao je Popržen.

Dodao je da u okruženju OŠ “Sveti Sava” na Laušu postoji problem sa parkiranjem jer nema dovoljno mjesta za sva vozila, a frekvencija saobraćaja je velika. Pojasnio je da su iz tog razloga prije godinu i po pokrenuli veliki projekat u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

- U sklopu ovog projekta, snimili smo kritične tačke prilaznih puteva ovoj školi. Cilj je da se prilagode trotoari i da djeca prelaze ulicu samo jednom, umjesto tri puta kao što nalaže trenutno stanje - kazao je Popržen i dodao da će ovaj projekat puno značiti za bezbjednost djece u ovoj zoni.

Predsjednik Savjeta za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Milenko Jaćimović istakao je da su u posljednje vrijeme dobijali zahtjeve roditelja da se uz OŠ “Borisav Stanković” postave ležeći policajci jer se često na tom dijelu događaju manje saobraćajne nezgode.

Borik

Pored OŠ “Branko Ćopić” pješački prelaz u ulici Miše Stupara izdignut je na nivo trotoara, kao “platforma”, čime je povećana sigurnost djece u ovoj zoni. U naselju Rosulje, na raskrsnici ulica Trive Amelice i Kralja Petra Drugog Karađorđevića, kod Osnovne škole “Aleksa Šantić” izmijenjena je svjetlosna signalizacija zbog sigurnosti učenika. Ova izmjena urađena je na zahtjev roditelja djece koja pohađaju ovu školu. Prethodno je na ovoj raskrsnici automobil udario desetogodišnjeg učenika, koji je, na sreću, prošao sa lakšim povredama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana