Уз дигиталне вјештине брзо до запослења – РАРС и Digivox реализовали ИТ обуку за незапослене

ГС
РАРС и Digivox реализовали ИТ обуку за незапослене
Foto: Digivox | РАРС и Digivox реализовали ИТ обуку за незапослене

БАЊАЛУКА - Било да смо стручњаци или не, едукација и усавршавање су неопходни. Овим принципом се води Digivox агенција али и више од 20 незапослених особа које су се пријавиле за едукацију у склопу пројекта „Изградња дигиталних предузетничких капацитета код старијих особа, кроз иновативне тренинг системе” - eDigiStars“.

Digivox агенција из Бањалуке, била је Развојној агенцији Републике Српске партнер на пројекту у оквиру којег је организована пилот обука за незапослене особе старије од 50 година, са циљем да им додатна или нова знања из Microsoft office пакета, дигиталног маркетинга, уређења web страница, комуникационих и колаборационих алата и ИТ сигурности, помогне да пронађу пут до запослења или покретања властитог бизниса.

-Обуке из дигиталног маркетинга су изузетно битне јер је потражња за овим кадром веома велика. Нама као Агенцији која дужи низ година реализује обуке, укључујући и едукације у склопу Моје Дигиталне Академије и кроз многобројне пројекте, је задовољство бити дио овако корисног пројекта као што је eDigiStars. Вјерујемо да је ово само почетак и да ће сличних активности бити доста јер смо наишли на позитивне реакције полазника - рекао је директор Digivox агенције Градимир Станковић.

Управо у тренутку разговора са неким полазницима стизали су им позиви за посао, а сви, који су били дио пројекта, се надају да ће знање које су стекли кроз eDigiStars, уз раније стечено током школовања, бити плус и да су нови, лијепи, изазови пред њима.

Иако је са веома добрим предзнањем из Microsoft office програма дошао на обуку Драган Маркез је истакао да је едукација била корисна, те да му је највише пажње привукао WordPress.

-Са оптимизмом сам се пријавио за обуку и у принципу ми је било корисно. Сваки вид напретка је добродошао, а да бисмо били конкурентни на тржишту рада потребно је да се додатно едуцирамо. Иако сам, када је ријеч о Office пакетима, имао шире знање од овог које је обухваћено обуком, доста сам научио јер сам неке ствари радио  „пјешака“ а сада могу да урадим брже и лакше. Спознао сам важне ствари о дигиталном маркетингу, а највише ми се допао WordPress. Жао ми је што није било више часова, али волио бих када се запослим, уписати курс WordPressа и усавршавати се и у овој области -  рекао је економиста Драган Маркез.

Да је било више часова вољела би и Едина Ђурђевић, дипломирани економиста, менаџер финансија и банкарства.

-Одушевљена сам обуком, а једина замјерка је што је кратко трајала. Иако имам добро знање из Officе програма није било наодмет поновити неке ствари, али вољела бих да је било више часова из дигиталног маркетинга и WordPressа. Било би добро, уколико у неким наредним обукама, буде постојала могућност да они који имају предзање из Officе програма, тај дио мање раде, а више дигитални маркетинг – нагласила је Едина Ђурђевић.

Неким полазницима пилот обуке је едукација била корисна на путу до покретања властитог бизниса, а поједини су открили интересовање за дигитални маркетинг и WordPress.

-Циљ обуке, односно пројекта, је да омогући лакше запошљавање и самозапошљавање незапослених особа старијих од 50 година. Искуства која имамо су веома добра и вјерујем да ћемо уз подршку ресорног министарства и Владе Републике Српске пројекат наставити проводити самостално и када он формално буде завршен - истакао је  директор РАРС-а Маринко Ђукић,.

Пројекат је суфинансиран из средстава ERDF, IPA и ENI фондова у оквиру Интеррег Дунавског транснационалног програма, а подршку у организацији обуке Digivox агенцији дала је и “Витинка”, која као друштвено одговорна компанија подржава бројне пројекте.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана