Uz digitalne vještine brzo do zaposlenja – RARS i Digivox realizovali IT obuku za nezaposlene

GS
RARS i Digivox realizovali IT obuku za nezaposlene
Foto: Digivox | RARS i Digivox realizovali IT obuku za nezaposlene

BANjALUKA - Bilo da smo stručnjaci ili ne, edukacija i usavršavanje su neophodni. Ovim principom se vodi Digivox agencija ali i više od 20 nezaposlenih osoba koje su se prijavile za edukaciju u sklopu projekta „Izgradnja digitalnih preduzetničkih kapaciteta kod starijih osoba, kroz inovativne trening sisteme” - eDigiStars“.

Digivox agencija iz Banjaluke, bila je Razvojnoj agenciji Republike Srpske partner na projektu u okviru kojeg je organizovana pilot obuka za nezaposlene osobe starije od 50 godina, sa ciljem da im dodatna ili nova znanja iz Microsoft office paketa, digitalnog marketinga, uređenja web stranica, komunikacionih i kolaboracionih alata i IT sigurnosti, pomogne da pronađu put do zaposlenja ili pokretanja vlastitog biznisa.

-Obuke iz digitalnog marketinga su izuzetno bitne jer je potražnja za ovim kadrom veoma velika. Nama kao Agenciji koja duži niz godina realizuje obuke, uključujući i edukacije u sklopu Moje Digitalne Akademije i kroz mnogobrojne projekte, je zadovoljstvo biti dio ovako korisnog projekta kao što je eDigiStars. Vjerujemo da je ovo samo početak i da će sličnih aktivnosti biti dosta jer smo naišli na pozitivne reakcije polaznika - rekao je direktor Digivox agencije Gradimir Stanković.

Upravo u trenutku razgovora sa nekim polaznicima stizali su im pozivi za posao, a svi, koji su bili dio projekta, se nadaju da će znanje koje su stekli kroz eDigiStars, uz ranije stečeno tokom školovanja, biti plus i da su novi, lijepi, izazovi pred njima.

Iako je sa veoma dobrim predznanjem iz Microsoft office programa došao na obuku Dragan Markez je istakao da je edukacija bila korisna, te da mu je najviše pažnje privukao WordPress.

-Sa optimizmom sam se prijavio za obuku i u principu mi je bilo korisno. Svaki vid napretka je dobrodošao, a da bismo bili konkurentni na tržištu rada potrebno je da se dodatno educiramo. Iako sam, kada je riječ o Office paketima, imao šire znanje od ovog koje je obuhvaćeno obukom, dosta sam naučio jer sam neke stvari radio  „pješaka“ a sada mogu da uradim brže i lakše. Spoznao sam važne stvari o digitalnom marketingu, a najviše mi se dopao WordPress. Žao mi je što nije bilo više časova, ali volio bih kada se zaposlim, upisati kurs WordPressa i usavršavati se i u ovoj oblasti -  rekao je ekonomista Dragan Markez.

Da je bilo više časova voljela bi i Edina Đurđević, diplomirani ekonomista, menadžer finansija i bankarstva.

-Oduševljena sam obukom, a jedina zamjerka je što je kratko trajala. Iako imam dobro znanje iz Office programa nije bilo naodmet ponoviti neke stvari, ali voljela bih da je bilo više časova iz digitalnog marketinga i WordPressa. Bilo bi dobro, ukoliko u nekim narednim obukama, bude postojala mogućnost da oni koji imaju predzanje iz Office programa, taj dio manje rade, a više digitalni marketing – naglasila je Edina Đurđević.

Nekim polaznicima pilot obuke je edukacija bila korisna na putu do pokretanja vlastitog biznisa, a pojedini su otkrili interesovanje za digitalni marketing i WordPress.

-Cilj obuke, odnosno projekta, je da omogući lakše zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih osoba starijih od 50 godina. Iskustva koja imamo su veoma dobra i vjerujem da ćemo uz podršku resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske projekat nastaviti provoditi samostalno i kada on formalno bude završen - istakao je  direktor RARS-a Marinko Đukić,.

Projekat je sufinansiran iz sredstava ERDF, IPA i ENI fondova u okviru Interreg Dunavskog transnacionalnog programa, a podršku u organizaciji obuke Digivox agenciji dala je i “Vitinka”, koja kao društveno odgovorna kompanija podržava brojne projekte.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana