Утврђен бедем на Врбањи

Александар Стојановић
Утврђен бедем на Врбањи

БАЊАЛУКА - Насип на ријеци Врбањи у Чесми, који је оштећен у катастрофалним поплавама 2014. године, саниран је, чиме је обезбијеђена одговарајућа заштита мјештана и имовине те спријечена могућност да се ријека излије у случају великих поплава.

Санација насипа урађена је на десној обали Врбање, на потезу од Црног вира до ушћа Врбање у Врбас, а 460.000 КМ за радове обезбиједила је Влада Републике Српске.

- Насип је изграђен 2004. године, а знатно је оштећен у поплавама 2014. године. Послије тога је урађена привремена санација.

Међутим, проблем није био трајно ријешен, због чега смо одлучили да кренемо у потпуну реконструкцију насипа - рекли су из Одјељења за комуналне послове.

Према најавама из предузећа “Воде Српске”, које је надлежно за одржавање насипа и обалу Врбање и Врбаса, почетком наредне године биће санирана и два мања клизишта на насипу уз Врбас, на мјесту некадашњег висећег моста.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Чесма Миладин Маличевић рекао је да је насип од великог значаја за све мјештане овог насеља, али да је потребно санирати и друге, ниже дијелове обале уз Врбас.

- Ово је веома значајан бедем одбране од поплаве за све мјештане. Постоји још неколико критичних тачака. Савјет МЗ је већ у контакту са Министарством водопривреде и Градском управом, а надамо се да ће сљедеће године и тај проблем бити ријешен - рекао је Маличевић.

Поплаве су 2014. године изазвале огромну штету у Чесми. Свака нова киша послије проживљених невоља код мјештана је стварала зебњу и страх.

Међутим, поучени лошим искуствима, мјештани и надлежни су много урадили на изградњи инфраструктуре и организацији у случају нових поплава, а посљедњи примјер је из јануара ове године.

- Показао се као добар програм и начин рада у случају опасности након 2014. године. У јануару је насип био угрожен, али добром организацијом цивилне заштите, чланова Савјета МЗ и грађана објекти и имовина су правовремено обезбијеђени, а од надлежних смо на вријеме добили све што нам је потребно - рекао је Маличевић.

 

Пуцање насипа

Бетонска конструкција ове обалоутврде уз корито ријеке Врбање пукла је у мају ове године, због чега су мјештани били у страху од нових поплава, али, на срећу, није било веће штете.

Након изласка инспекције на терен са проблемом су упознате надлежне институције и оштећења су привремено санирана до потпуне реконструкције овог насипа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана