Utvrđen bedem na Vrbanji

Aleksandar Stojanović
Utvrđen bedem na Vrbanji

BANjALUKA - Nasip na rijeci Vrbanji u Česmi, koji je oštećen u katastrofalnim poplavama 2014. godine, saniran je, čime je obezbijeđena odgovarajuća zaštita mještana i imovine te spriječena mogućnost da se rijeka izlije u slučaju velikih poplava.

Sanacija nasipa urađena je na desnoj obali Vrbanje, na potezu od Crnog vira do ušća Vrbanje u Vrbas, a 460.000 KM za radove obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

- Nasip je izgrađen 2004. godine, a znatno je oštećen u poplavama 2014. godine. Poslije toga je urađena privremena sanacija.

Međutim, problem nije bio trajno riješen, zbog čega smo odlučili da krenemo u potpunu rekonstrukciju nasipa - rekli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema najavama iz preduzeća “Vode Srpske”, koje je nadležno za održavanje nasipa i obalu Vrbanje i Vrbasa, početkom naredne godine biće sanirana i dva manja klizišta na nasipu uz Vrbas, na mjestu nekadašnjeg visećeg mosta.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević rekao je da je nasip od velikog značaja za sve mještane ovog naselja, ali da je potrebno sanirati i druge, niže dijelove obale uz Vrbas.

- Ovo je veoma značajan bedem odbrane od poplave za sve mještane. Postoji još nekoliko kritičnih tačaka. Savjet MZ je već u kontaktu sa Ministarstvom vodoprivrede i Gradskom upravom, a nadamo se da će sljedeće godine i taj problem biti riješen - rekao je Maličević.

Poplave su 2014. godine izazvale ogromnu štetu u Česmi. Svaka nova kiša poslije proživljenih nevolja kod mještana je stvarala zebnju i strah.

Međutim, poučeni lošim iskustvima, mještani i nadležni su mnogo uradili na izgradnji infrastrukture i organizaciji u slučaju novih poplava, a posljednji primjer je iz januara ove godine.

- Pokazao se kao dobar program i način rada u slučaju opasnosti nakon 2014. godine. U januaru je nasip bio ugrožen, ali dobrom organizacijom civilne zaštite, članova Savjeta MZ i građana objekti i imovina su pravovremeno obezbijeđeni, a od nadležnih smo na vrijeme dobili sve što nam je potrebno - rekao je Maličević.

 

Pucanje nasipa

Betonska konstrukcija ove obaloutvrde uz korito rijeke Vrbanje pukla je u maju ove godine, zbog čega su mještani bili u strahu od novih poplava, ali, na sreću, nije bilo veće štete.

Nakon izlaska inspekcije na teren sa problemom su upoznate nadležne institucije i oštećenja su privremeno sanirana do potpune rekonstrukcije ovog nasipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana