Успјех ученика Угоститељско-туристичке школе на такмичењу у Охриду: Свечана вечера и Јахорина донијеле злато

Милош Васиљевић
Успјех ученика Угоститељско-туристичке школе на такмичењу у Охриду: Свечана вечера и Јахорина донијеле злато

БАЊАЛУКА - Постављање свечане вечере, припрема јела пред гостима и послуживање вина, те презентација олимпијске љепотице Јахорине били су адути којима су се представили ђаци Угоститељско-трговинско-туристичке школе и побрали медаље на престижном Гастрономско-туристичком сусрету школа (ГАТУС) у Охриду.

Са такмичења, које је одржано од 27. септембра до 1. октобра у овом македонском граду, кући су се вратили са два злата и сребром, али и са прегршти искустава и корисних савјета.

Ова смотра прешла је у традицију јер се одржава 11. пут, а једном годишње окупи ђаке из свих земаља бивше Југославије. Према ријечима професорице Ведране Врховац, ђаци се на ГАТУС-у такмиче, али, што је још важније, и проширују знања уз примјере добре праксе. Она је истакла да су учествовали ученици 14 школа, а бањалучки ђаци надметали су се у три категорије.

- Поносна сам на успјех, али и озбиљност ђака, те како приступају послу којим ће се бавити у будућности. У такмичарској дисциплини туристичких техничара презентован је тродневни аранжман на тему планинског туризма, а наши ђаци су представили планину Јахорину под слоганом “Љето на Јахорини” и освојили су злато. Код угоститељских техничара задатак је био постављање свечаног стола, односно вечере за двије особе са темом “Вјера, љубав, нада”, те довршавање јела пред гостима и декантирање вина, гдје су наши ученици освојили злато - рекла је Врховчева.

Према њеним ријечима, у најзахтјевнијој такмичарској дисциплини код кувара, односно кулинарских техничара освојили су друго мјесто.

- Тема је била ролада од охридске пастрмке са бијелим кремом и посластичарски крем, колутови са кулијем од малина као дезерт - казала је.

Ђаци су поносни на резултат, а како кажу, успјех је дошао као плод доброг рада са професорима. Ученик четвртог разреда, смјер угоститељски техничар, Игор Митровић рекао је за “Глас Српске”да се из Охрида враћају са медаљама, али и богатији за нова искуства.

- Срећан сам што смо освојили прво мјесто у јакој конкуренцији, а упознали смо и колеге из других земаља. Фламбирали смо брескве пред гостима, колегиница је представила постављање стола за двоје, док је трећи колега презентовао декантирање вина пред гостима - рекао је Митровић.

Припреме

Према ријечима Ведране Врховац, ђаци су се за такмичење припремали неколико мјесеци у оквиру практичне наставе у школи.

- Успјех је и да један ученик буде оспособљен за даљи рад, да буде професионалан. Не може свако да буде конобар, кувар и туристички радник, а потребно је да се наша дјеца школују за та занимања и да при запошљавању прво примају оне који су школовани - казала је Врховчева додавши да је покровитељ овог путовања био предсједник Српске Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана