Uspjeh učenika Ugostiteljsko-turističke škole na takmičenju u Ohridu: Svečana večera i Jahorina donijele zlato

Miloš Vasiljević
Uspjeh učenika Ugostiteljsko-turističke škole na takmičenju u Ohridu: Svečana večera i Jahorina donijele zlato

BANjALUKA - Postavljanje svečane večere, priprema jela pred gostima i posluživanje vina, te prezentacija olimpijske ljepotice Jahorine bili su aduti kojima su se predstavili đaci Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole i pobrali medalje na prestižnom Gastronomsko-turističkom susretu škola (GATUS) u Ohridu.

Sa takmičenja, koje je održano od 27. septembra do 1. oktobra u ovom makedonskom gradu, kući su se vratili sa dva zlata i srebrom, ali i sa pregršti iskustava i korisnih savjeta.

Ova smotra prešla je u tradiciju jer se održava 11. put, a jednom godišnje okupi đake iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Prema riječima profesorice Vedrane Vrhovac, đaci se na GATUS-u takmiče, ali, što je još važnije, i proširuju znanja uz primjere dobre prakse. Ona je istakla da su učestvovali učenici 14 škola, a banjalučki đaci nadmetali su se u tri kategorije.

- Ponosna sam na uspjeh, ali i ozbiljnost đaka, te kako pristupaju poslu kojim će se baviti u budućnosti. U takmičarskoj disciplini turističkih tehničara prezentovan je trodnevni aranžman na temu planinskog turizma, a naši đaci su predstavili planinu Jahorinu pod sloganom “Ljeto na Jahorini” i osvojili su zlato. Kod ugostiteljskih tehničara zadatak je bio postavljanje svečanog stola, odnosno večere za dvije osobe sa temom “Vjera, ljubav, nada”, te dovršavanje jela pred gostima i dekantiranje vina, gdje su naši učenici osvojili zlato - rekla je Vrhovčeva.

Prema njenim riječima, u najzahtjevnijoj takmičarskoj disciplini kod kuvara, odnosno kulinarskih tehničara osvojili su drugo mjesto.

- Tema je bila rolada od ohridske pastrmke sa bijelim kremom i poslastičarski krem, kolutovi sa kulijem od malina kao dezert - kazala je.

Đaci su ponosni na rezultat, a kako kažu, uspjeh je došao kao plod dobrog rada sa profesorima. Učenik četvrtog razreda, smjer ugostiteljski tehničar, Igor Mitrović rekao je za “Glas Srpske”da se iz Ohrida vraćaju sa medaljama, ali i bogatiji za nova iskustva.

- Srećan sam što smo osvojili prvo mjesto u jakoj konkurenciji, a upoznali smo i kolege iz drugih zemalja. Flambirali smo breskve pred gostima, koleginica je predstavila postavljanje stola za dvoje, dok je treći kolega prezentovao dekantiranje vina pred gostima - rekao je Mitrović.

Pripreme

Prema riječima Vedrane Vrhovac, đaci su se za takmičenje pripremali nekoliko mjeseci u okviru praktične nastave u školi.

- Uspjeh je i da jedan učenik bude osposobljen za dalji rad, da bude profesionalan. Ne može svako da bude konobar, kuvar i turistički radnik, a potrebno je da se naša djeca školuju za ta zanimanja i da pri zapošljavanju prvo primaju one koji su školovani - kazala je Vrhovčeva dodavši da je pokrovitelj ovog putovanja bio predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana