Уручени кључеви за 50 станова у бањалучком несељу Ада

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА- Кључеви 50 станова за избјегла и расељена лица данас су, у присуству највиших званичника Републике Српске, свечано уручени у бањалучком насељу Ада гдје је у оквиру Регионалног стамбеног програма изграђена зграда вриједност 2.975.231 КМ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик током свечаности уручио је породицама кључеве станова у новоизграђеној згради, те им пожелио срећу.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић у обраћању на свечаној церемонији изразила је захвалност донаторима који су са институцијама српске ријешили проблем ових категорија и обезбиједили им станове.

"Поносна сам што сам много година и са Додиком и другим колегама могла да учествујемо у овом пројекту", рекла је Цијановићева и пожељела срећу новим станарима новоизграђене зграде. Град Бањалука обезбиједио је за нову зграду земљиште и инфраструктурне прикључке, а извођач радова био је "Прода монт" из Добоја.

Свечаности присуствује директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш, те у име донатора шеф Оперативног одјељења Делегације ЕУ за друштвени развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Ђанлука Вани.

Манифестацији у насељу Ада присуствују и министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић, потпредсједник Републике Српске Давор Пранић, градоначеник Бањалуке Драшко Станивуковић и предсједник Скупштине града Љубо Нинковић. На подручју града Бањалука, у насељу Куљани, раније је изграђена и усељена стамбена зграда са 48 станова, у насељу Ада са 50 станова, те 101 индивидуална стамбена јединица.

Додик: Породице коначно дочекале пристојан и сигуран живот

- Предсједник Републике Српске Милорад Додик вјерује да ће избјегле и расељене породице којима су данас уручени кључеви станова у бањалучком насељу Ада коначно моћи да имају сигуран и пристојан живот након вишегодишњег чекања.
Додик је рекао да је зграда са 50 станова за избјегла и расељена лица изграђена у оквиру Регионалног стамбеног програма који су заједно провели међународни донатори и локалне институције.

"Захваљујем свима који су помогли у овом програму који се спроводи широм Републике Српске. У Добоју се гради више од 100 станова, а имамо намјеру да овдје изградимо још станова и то је добра прилика да коначно ријешимо питање смјештаја расељених људи у Српској", рекао је Додик новинарима након свечаности уручивања кључева.

Он је истакао да је питање расељених, а не само избјеглих, постало приоритет у међународним програмима.

"Задовољан сам у име Републике Српске што овај програм функциониоше и што имамо прилику да људима који дуго чекају ријешимо њихово стамбено питање", рекао је Додик.

На питање новинара како очекује наставак оваквих програма, имајући у виду да је финасиран дијелом и од Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/, Додик је рекао да Република Српска није прекинула сарадњу са САД већ са америчком Амбасадом у БиХ.

"Ако не желе због тога да финансирају то је уреду, никакав проблем немам с тим, а ми ћемо овај програм наставити и рјешавати", поручио је Додик.

Свечаности уручивања кључева присуствовали су и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш, те у име донатора шеф Оперативног одјељења Делегације ЕУ за друштвени развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Ђанлука Вани.

Манифестацији су присуствовали и министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић, потпредсједник Републике Српске Давор Пранић, градоначеник Бањалуке Драшко Станивуковић и предсједник Скупштине града Љубо Нинковић.

Град Бањалука обезбиједио је земљиште и инфраструктурне прикључке а извођач радова био је "Прода монт" из Добоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана