Uručeni ključevi za 50 stanova u banjalučkom neselju Ada

Srna
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA- Ključevi 50 stanova za izbjegla i raseljena lica danas su, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske, svečano uručeni u banjalučkom naselju Ada gdje je u okviru Regionalnog stambenog programa izgrađena zgrada vrijednost 2.975.231 KM.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom svečanosti uručio je porodicama ključeve stanova u novoizgrađenoj zgradi, te im poželio sreću.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na svečanoj ceremoniji izrazila je zahvalnost donatorima koji su sa institucijama srpske riješili problem ovih kategorija i obezbijedili im stanove.

"Ponosna sam što sam mnogo godina i sa Dodikom i drugim kolegama mogla da učestvujemo u ovom projektu", rekla je Cijanovićeva i poželjela sreću novim stanarima novoizgrađene zgrade. Grad Banjaluka obezbijedio je za novu zgradu zemljište i infrastrukturne priključke, a izvođač radova bio je "Proda mont" iz Doboja.

Svečanosti prisustvuje direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, te u ime donatora šef Operativnog odjeljenja Delegacije EU za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Đanluka Vani.

Manifestaciji u naselju Ada prisustvuju i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić, potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranić, gradonačenik Banjaluke Draško Stanivuković i predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković. Na području grada Banjaluka, u naselju Kuljani, ranije je izgrađena i useljena stambena zgrada sa 48 stanova, u naselju Ada sa 50 stanova, te 101 individualna stambena jedinica.

Dodik: Porodice konačno dočekale pristojan i siguran život

- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vjeruje da će izbjegle i raseljene porodice kojima su danas uručeni ključevi stanova u banjalučkom naselju Ada konačno moći da imaju siguran i pristojan život nakon višegodišnjeg čekanja.
Dodik je rekao da je zgrada sa 50 stanova za izbjegla i raseljena lica izgrađena u okviru Regionalnog stambenog programa koji su zajedno proveli međunarodni donatori i lokalne institucije.

"Zahvaljujem svima koji su pomogli u ovom programu koji se sprovodi širom Republike Srpske. U Doboju se gradi više od 100 stanova, a imamo namjeru da ovdje izgradimo još stanova i to je dobra prilika da konačno riješimo pitanje smještaja raseljenih ljudi u Srpskoj", rekao je Dodik novinarima nakon svečanosti uručivanja ključeva.

On je istakao da je pitanje raseljenih, a ne samo izbjeglih, postalo prioritet u međunarodnim programima.

"Zadovoljan sam u ime Republike Srpske što ovaj program funkcionioše i što imamo priliku da ljudima koji dugo čekaju riješimo njihovo stambeno pitanje", rekao je Dodik.

Na pitanje novinara kako očekuje nastavak ovakvih programa, imajući u vidu da je finasiran dijelom i od Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/, Dodik je rekao da Republika Srpska nije prekinula saradnju sa SAD već sa američkom Ambasadom u BiH.

"Ako ne žele zbog toga da finansiraju to je uredu, nikakav problem nemam s tim, a mi ćemo ovaj program nastaviti i rješavati", poručio je Dodik.

Svečanosti uručivanja ključeva prisustvovali su i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, te u ime donatora šef Operativnog odjeljenja Delegacije EU za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Đanluka Vani.

Manifestaciji su prisustvovali i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić, potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranić, gradonačenik Banjaluke Draško Stanivuković i predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković.

Grad Banjaluka obezbijedio je zemljište i infrastrukturne priključke a izvođač radova bio je "Proda mont" iz Doboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana