Уручене светосавске награде најбољим основацима и средњошколцима

Срна
Уручене светосавске награде најбољим основацима и средњошколцима

БАЊАЛУКА - Град Бањалука традиционално је, поводом школске славе Светог Саве наградио најбоље ученике 29 бањалучких основних и 17 средњих школа са по 150, односно 200 КМ и књигом “Бан Милосављевић” аутора Зорана Пејашиновића.

На свечаности у вијећници Банског двора награде је уручио градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Ученик четвртог разреда бањалучке Гимназије Сергеј Крчмар нагласио је велики значај образовања и да су друштва у којем је било цијењено одувијек била напреднија.

Крчмар је изразио задовољство што је примио Светосавску награду, те истакао да планира да упише факултет, а потом да се запосли у Бањалуци.

У име основаца Граду је захвалила ученица осмог разреда Основне школе “Ђуро Јакшић” Патриција Ерак, истичући да ученицима Светосавска награда много значи.

Она је новинарима рекла да је Светосавска награда подстрек да се и даље труде тим прије јер је признање названо по једном од наших највећих светитеља.

Награђени Алекса Ољача ученик четвртог разреда Медицинске школе је рекао да за њега Светосавска награда представља одраз његовог рада током свих година школовања. Он је рекао да планира остати у Бањалуци и покушати уписати Медицински факултет.

Градоначелник Станивуковић честитао је ученицима, наставницим и родитељима, те нагласио да Светосавска награда представља цјеложивотни печат који би требало да одреди даљи животни пут дјеце.

“Бити најбољи међу 16.000 средњошколаца и 9.000 основаца, јесте огроман успјех. Морамо учинити све да ову дјецу задржимо у нашем граду, па и ако оду у иностранство на школавање, да се овдје врате и своје знање примјене у свом граду и у својој земљи. Ако су у основној и средњој школи радили марљиво, па такви буду и на факултету, онда тим људима морамо обезбиједити шансу да добију посао и прилику да раде и да се развијају овдје”, рекао је Станивуковић.

Сртанивуковић каже да градска власт мора да нађе могућност да подржи талентоване ученике.

“Визија којој Бањалука тежи је да будемо друштво које цијени пут појединца до спознаје нових вјештина, знања и технологија”, поручио је Станивуковић.

Бањалучке основне школе у школској 2020/21. години похађа 16.328 ученика, док се у средњим школама школује 9.116 ученика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана