Uručene svetosavske nagrade najboljim osnovacima i srednjoškolcima

Srna
Uručene svetosavske nagrade najboljim osnovacima i srednjoškolcima

BANjALUKA - Grad Banjaluka tradicionalno je, povodom školske slave Svetog Save nagradio najbolje učenike 29 banjalučkih osnovnih i 17 srednjih škola sa po 150, odnosno 200 KM i knjigom “Ban Milosavljević” autora Zorana Pejašinovića.

Na svečanosti u vijećnici Banskog dvora nagrade je uručio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Učenik četvrtog razreda banjalučke Gimnazije Sergej Krčmar naglasio je veliki značaj obrazovanja i da su društva u kojem je bilo cijenjeno oduvijek bila naprednija.

Krčmar je izrazio zadovoljstvo što je primio Svetosavsku nagradu, te istakao da planira da upiše fakultet, a potom da se zaposli u Banjaluci.

U ime osnovaca Gradu je zahvalila učenica osmog razreda Osnovne škole “Đuro Jakšić” Patricija Erak, ističući da učenicima Svetosavska nagrada mnogo znači.

Ona je novinarima rekla da je Svetosavska nagrada podstrek da se i dalje trude tim prije jer je priznanje nazvano po jednom od naših najvećih svetitelja.

Nagrađeni Aleksa Oljača učenik četvrtog razreda Medicinske škole je rekao da za njega Svetosavska nagrada predstavlja odraz njegovog rada tokom svih godina školovanja. On je rekao da planira ostati u Banjaluci i pokušati upisati Medicinski fakultet.

Gradonačelnik Stanivuković čestitao je učenicima, nastavnicim i roditeljima, te naglasio da Svetosavska nagrada predstavlja cjeloživotni pečat koji bi trebalo da odredi dalji životni put djece.

“Biti najbolji među 16.000 srednjoškolaca i 9.000 osnovaca, jeste ogroman uspjeh. Moramo učiniti sve da ovu djecu zadržimo u našem gradu, pa i ako odu u inostranstvo na školavanje, da se ovdje vrate i svoje znanje primjene u svom gradu i u svojoj zemlji. Ako su u osnovnoj i srednjoj školi radili marljivo, pa takvi budu i na fakultetu, onda tim ljudima moramo obezbijediti šansu da dobiju posao i priliku da rade i da se razvijaju ovdje”, rekao je Stanivuković.

Srtanivuković kaže da gradska vlast mora da nađe mogućnost da podrži talentovane učenike.

“Vizija kojoj Banjaluka teži je da budemo društvo koje cijeni put pojedinca do spoznaje novih vještina, znanja i tehnologija”, poručio je Stanivuković.

Banjalučke osnovne škole u školskoj 2020/21. godini pohađa 16.328 učenika, dok se u srednjim školama školuje 9.116 učenika.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana