Уређени бројни водотоци на подручју града: Смањен ризик од поплава

Јана Кезић
Уређени бројни водотоци на подручју града: Смањен ризик од поплава

БАЊАЛУКА - Како би био смањен ризик од поплава и излијевања из корита, прошле године уређени су водотоци који су у надлежности града, али из мјесних заједница поручују да има још оборинских, фекалних и сливних канала који захтијевају хитну санацију. У Градској управи кажу да се за ове намјене годишње у просјеку издваја око 600.000 КМ.

- Ови радови подразумијевају продубљивање и проширење корита, формирање правилних косина на обалама водотока, кошење обала, уклањање отпада, сувих, палих, као и стабала која су у зони корита, те санацију каменом облогом дијела обала водотока - казали су из Градске управе.

Истакли су да су лани изведени радови већег обима на уређењу корита ријеке Брусине, узводно од моста у Хиландарској улици, затим Драгочајке на потезу низводно од ушћа десне притоке (поток Иванчица), као и радови на кориту Рудничке, познатије као Широка ријека. Осим тога, на Шарговачкој ријеци извршено је профилисање корита у дужини од 285 метара низводно од моста у улици Мала. Додали су да је профилисање корита обухватило и Ђурића поток у Бочцу, поток у Дебељацима, од улице Арчибалда Рајса до Браће Кавића, поток Врановац од моста до жељезничке пруге, поток у улици Дујке Комљеновића и Вида Њежића и Дубоки поток у Чесми узводно од моста у улици Петра Великог са каменом обалоутврдом.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Давид Понорац рекао је за “Глас Српске” да су уређене обале ријеке Брусине.

- То је поточић који у кишној сезони направи бујичну поплаву у дијелу насеља и његово чишћење је веома значајно - рекао је Понорац. Када је ријеч о обали Врбаса, како каже, простор поред пјешачког моста који спаја Пријечане и Залужане послије поплава такође је очишћен.

- Нама су тренутно највећи проблем оборински, фекални и сливни канали поред главне саобраћајнице који и даље плаве поједина домаћинства - рекао је Понорац. Објаснио је да су писали на десетине дописа Градској управи с циљем да их прочисте и прошире те ставе цијеви са већом пропусном моћи, али то још није урађено.

Члан Савјета МЗ Дебељаци Драган Кавић подсјетио је да су 2014. имали велике поплаве.

- Поток у Дебељацима је бујични и чим падне већа киша, буде страшно, а ту се осипа и земља, па је то потребно проширити - рекао је Кавић. Објаснио је да је та тачка спорна сваке године када почну падавине.

- Доста становника живи изнад тог потока, а ту се слијева и канализација - рекао је Кавић.

Кошење

У Градској управи кажу да је лани на више локација обављено и кошење коровишта и крчење шибља са обала ријека Врбаса, Врбање, Црквене, Крупе, Сутурлије, Рекавице, Драгочајке, Брусине, Широке и Швракаве.

- Такође, обављено је и уклањање сувих и палих стабала, кошење коровишта и крчење растиња са обала више од 30 потока на подручју града. Ове активности биће настављене и у овој години - кажу из града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана