Uređeni brojni vodotoci na području grada: Smanjen rizik od poplava

Jana Kezić
Uređeni brojni vodotoci na području grada: Smanjen rizik od poplava

BANjALUKA - Kako bi bio smanjen rizik od poplava i izlijevanja iz korita, prošle godine uređeni su vodotoci koji su u nadležnosti grada, ali iz mjesnih zajednica poručuju da ima još oborinskih, fekalnih i slivnih kanala koji zahtijevaju hitnu sanaciju. U Gradskoj upravi kažu da se za ove namjene godišnje u prosjeku izdvaja oko 600.000 KM.

- Ovi radovi podrazumijevaju produbljivanje i proširenje korita, formiranje pravilnih kosina na obalama vodotoka, košenje obala, uklanjanje otpada, suvih, palih, kao i stabala koja su u zoni korita, te sanaciju kamenom oblogom dijela obala vodotoka - kazali su iz Gradske uprave.

Istakli su da su lani izvedeni radovi većeg obima na uređenju korita rijeke Brusine, uzvodno od mosta u Hilandarskoj ulici, zatim Dragočajke na potezu nizvodno od ušća desne pritoke (potok Ivančica), kao i radovi na koritu Rudničke, poznatije kao Široka rijeka. Osim toga, na Šargovačkoj rijeci izvršeno je profilisanje korita u dužini od 285 metara nizvodno od mosta u ulici Mala. Dodali su da je profilisanje korita obuhvatilo i Đurića potok u Bočcu, potok u Debeljacima, od ulice Arčibalda Rajsa do Braće Kavića, potok Vranovac od mosta do željezničke pruge, potok u ulici Dujke Komljenovića i Vida Nježića i Duboki potok u Česmi uzvodno od mosta u ulici Petra Velikog sa kamenom obaloutvrdom.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani David Ponorac rekao je za “Glas Srpske” da su uređene obale rijeke Brusine.

- To je potočić koji u kišnoj sezoni napravi bujičnu poplavu u dijelu naselja i njegovo čišćenje je veoma značajno - rekao je Ponorac. Kada je riječ o obali Vrbasa, kako kaže, prostor pored pješačkog mosta koji spaja Priječane i Zalužane poslije poplava takođe je očišćen.

- Nama su trenutno najveći problem oborinski, fekalni i slivni kanali pored glavne saobraćajnice koji i dalje plave pojedina domaćinstva - rekao je Ponorac. Objasnio je da su pisali na desetine dopisa Gradskoj upravi s ciljem da ih pročiste i prošire te stave cijevi sa većom propusnom moći, ali to još nije urađeno.

Član Savjeta MZ Debeljaci Dragan Kavić podsjetio je da su 2014. imali velike poplave.

- Potok u Debeljacima je bujični i čim padne veća kiša, bude strašno, a tu se osipa i zemlja, pa je to potrebno proširiti - rekao je Kavić. Objasnio je da je ta tačka sporna svake godine kada počnu padavine.

- Dosta stanovnika živi iznad tog potoka, a tu se slijeva i kanalizacija - rekao je Kavić.

Košenje

U Gradskoj upravi kažu da je lani na više lokacija obavljeno i košenje korovišta i krčenje šiblja sa obala rijeka Vrbasa, Vrbanje, Crkvene, Krupe, Suturlije, Rekavice, Dragočajke, Brusine, Široke i Švrakave.

- Takođe, obavljeno je i uklanjanje suvih i palih stabala, košenje korovišta i krčenje rastinja sa obala više od 30 potoka na području grada. Ove aktivnosti biće nastavljene i u ovoj godini - kažu iz grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana