Уређена излетишта у близини града

Срна
Уређена излетишта у близини града

БАЊАЛУКА - На подручју Бањалуке уређено је више локација и излетишта, поводом обиљежавања 5. јуна, Дана заштите животне средине, а у градском Одјељењу за комуналне послове сматрају да ће овом акцијом утицати и на грађане да што мање загађују околину.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар рекао је Срни да је ово одјељење заједно са колегама из бањалучког Шумског газдинства и извођачима радова комуналним предузећем “Чистоћа” и предузећем “Тамарис” покренуло акцију уређења излетишта.

“Уредили смо стазу у Трапистима која се поред стазе на Бањ брду веома користи. На Бањ брду смо уклонили неколико депонија, на Трешњику је покошено и уређено излетиште, а постављен је и један нови контејнер”, рекао је Билчар.

Он је изразио очекивање да ће се овом акцијом утицати и на суграђане да што мање загађују околину.

“Позвали смо и наше пријатеље из Центра за заштиту животне средине да позову све наше суграђане и рекреативце да не бацају отпатке тамо гдје им није мјесто. Имамо један проценат, нажалост, несавјесних суграђана који то чине”, рекао је Билчар.

Он је указао да је у току израда шумско-привредне основе за приградске шуме, истичући да ће овај документ, између осталог, садржавати и податке о планинарским и бициклистичким стазама, водотоковима, као и заштићеним биљним и животињским врстама.

“Ово је прилика да нам се планинарска, бициклистичка и остала сродна удружења придруже у изради овог документа”, навео је Билчар.

У оквиру обиљежавања Свјетског дана заштите животне средине, на бањалучком вртићу “Бамби” данас ће бити откривен мурал посвећен биодиверзитету, којег је осликала бањалучка ликовна умјетница Наташа Коњевић.

Свјетски дан заштите животне средине обиљежава се 5. јуна разним активностима и кампањама с циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана