Uređena izletišta u blizini grada

Srna
Uređena izletišta u blizini grada

BANjALUKA - Na području Banjaluke uređeno je više lokacija i izletišta, povodom obilježavanja 5. juna, Dana zaštite životne sredine, a u gradskom Odjeljenju za komunalne poslove smatraju da će ovom akcijom uticati i na građane da što manje zagađuju okolinu.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je Srni da je ovo odjeljenje zajedno sa kolegama iz banjalučkog Šumskog gazdinstva i izvođačima radova komunalnim preduzećem “Čistoća” i preduzećem “Tamaris” pokrenulo akciju uređenja izletišta.

“Uredili smo stazu u Trapistima koja se pored staze na Banj brdu veoma koristi. Na Banj brdu smo uklonili nekoliko deponija, na Trešnjiku je pokošeno i uređeno izletište, a postavljen je i jedan novi kontejner”, rekao je Bilčar.

On je izrazio očekivanje da će se ovom akcijom uticati i na sugrađane da što manje zagađuju okolinu.

“Pozvali smo i naše prijatelje iz Centra za zaštitu životne sredine da pozovu sve naše sugrađane i rekreativce da ne bacaju otpatke tamo gdje im nije mjesto. Imamo jedan procenat, nažalost, nesavjesnih sugrađana koji to čine”, rekao je Bilčar.

On je ukazao da je u toku izrada šumsko-privredne osnove za prigradske šume, ističući da će ovaj dokument, između ostalog, sadržavati i podatke o planinarskim i biciklističkim stazama, vodotokovima, kao i zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama.

“Ovo je prilika da nam se planinarska, biciklistička i ostala srodna udruženja pridruže u izradi ovog dokumenta”, naveo je Bilčar.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine, na banjalučkom vrtiću “Bambi” danas će biti otkriven mural posvećen biodiverzitetu, kojeg je oslikala banjalučka likovna umjetnica Nataša Konjević.

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se 5. juna raznim aktivnostima i kampanjama s ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana