УНДП меморандум за модернизацију јавних услуга

Срна
УНДП меморандум за модернизацију јавних услуга

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић потписао је данас са резидентним представником Развојног програма УН (УНДП) у БиХ Стелијаном Недером Меморандум о разумијевању, којим је предвиђена модернизација јавних услуга у Бањалуци.

"Ријеч је о нечему у шта вјерујем да ће бити узор за све остале локалне заједнице, не само у БиХ, већ регионално јер се ради о потпуно новој области која тек нараста и која је за све градове и општине глобално гледано тек тема на коју треба поставити стандарде", рекао је Радојичић новинарима након потписивања Меморандума о разумијевању између града Бањалука и УНДП-а.

Он је изразио наду да ће Бањалука заједно са УНДП-ом управо у овој области почетком и реализацијом овог меморандума поставити неке нове стандарде, нагласивши да је конкретно ријеч о области паметних градова.

Радојичић је подсјетио да је Бањалука као један од четири стратешка циља развоја усвојена у документу Стратегији развоја града дефинисала паметне градове.

"Паметни градови значе модернизацију услуга, дигитализацију, информатичке услуге на различитим нивоима без обзира да ли је ријеч о администрацији, комуналним пословима, енергетској ефикасности, модернизацији саобраћаја. Област је практично неограничена јер смо видјели и у ово кризно вријеме да се информатика и дигитализација умијешала и тамо гдје нисмо мислили да ће бити, односно показала се као неопходна и потребна", навео је Радојичић.

Он је рекао да Бањалука са УНДП-ом улази у вишегодишњи меморандум и да је данас потписан почетак којим се практично већ лансира први позив приватним компанијама, факултетима, академској заједници, невладиним организацијама да се са својим најбољим идејама јаве у току овог мјесеца и предложе конкретне пројекте у оним областима који су од приоритета како за град тако и оно што је спецификовао УНДП.

"Дословно, од данас сви ови субјекти моћи ће се јавити са приједлозима без обзира да ли је ријеч о мобилним апликацијама, апликацијама које се односе на информатику, о електронским услугама за грађане о побољшањима у области енергетске ефикасности, о побољшањима у саобраћају или било чему што представља допринос паметним градовима и унапређењу услуга у граду", указао је Радојичић.

Он је навео да ће ово за Бањалуку бити вишеструки допринос јер ће град добити прилику да у разним областима напредује, а представљаће вјероватно и узор другим градовима како модернизовати и унаприједити услуге на платформи паметних градова.

Радојичић је изразио велику захвалност што се УНДП у овим кризним временима опредијелио да дугорочно размишља и да великом већином финансира овај пројекат јер највећи дио улагања од 90 одсто даје ова организација, а 10 одсто учествује град упркос кризи "јер види нешто што тек почиње и што ће у низу наредних година тек да се развија и представља велики напредак за Бањалуку".

Недера је истакла да су за УНДП дигитална трансформација, иновације и убрзавање позитивних промјена приоритети у тренутном, али и дјеловању у наредних пет година.

"Препознајемо чињеницу да су градови мјеста у којима живи све више људи, те стога покушавамо фокусирати наше напоре на урбани развој", рекла је Недера.

Она је навела да УНДП у БиХ жели да упостави коалицију градова будућности, паметних градова и да та инцијатива почиње управо у Бањалуци.

"Сигурна сам да ће ова иницијатива бити на корист и занимљаива свима и надам се да ће бити успјешна, зато бих позвала заинтересоване грађане, компаније, привредне субјекте и организације цивилног друштва да учествују и да се пријаве на ову иницијативу, изазов за град будућности и да предложе своје идеје", рекла је Недера.

Она је додала да је УНДП свој рад у овој години фокусирао на три активности, а изазов за град будућности који се тиче иновација представља једну од ових активности, за шта је предвиђен буџет у износу од 130.000 долара.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана