UNDP memorandum za modernizaciju javnih usluga

Srna
UNDP memorandum za modernizaciju javnih usluga

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić potpisao je danas sa rezidentnim predstavnikom Razvojnog programa UN (UNDP) u BiH Stelijanom Nederom Memorandum o razumijevanju, kojim je predviđena modernizacija javnih usluga u Banjaluci.

"Riječ je o nečemu u šta vjerujem da će biti uzor za sve ostale lokalne zajednice, ne samo u BiH, već regionalno jer se radi o potpuno novoj oblasti koja tek narasta i koja je za sve gradove i opštine globalno gledano tek tema na koju treba postaviti standarde", rekao je Radojičić novinarima nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između grada Banjaluka i UNDP-a.

On je izrazio nadu da će Banjaluka zajedno sa UNDP-om upravo u ovoj oblasti početkom i realizacijom ovog memoranduma postaviti neke nove standarde, naglasivši da je konkretno riječ o oblasti pametnih gradova.

Radojičić je podsjetio da je Banjaluka kao jedan od četiri strateška cilja razvoja usvojena u dokumentu Strategiji razvoja grada definisala pametne gradove.

"Pametni gradovi znače modernizaciju usluga, digitalizaciju, informatičke usluge na različitim nivoima bez obzira da li je riječ o administraciji, komunalnim poslovima, energetskoj efikasnosti, modernizaciji saobraćaja. Oblast je praktično neograničena jer smo vidjeli i u ovo krizno vrijeme da se informatika i digitalizacija umiješala i tamo gdje nismo mislili da će biti, odnosno pokazala se kao neophodna i potrebna", naveo je Radojičić.

On je rekao da Banjaluka sa UNDP-om ulazi u višegodišnji memorandum i da je danas potpisan početak kojim se praktično već lansira prvi poziv privatnim kompanijama, fakultetima, akademskoj zajednici, nevladinim organizacijama da se sa svojim najboljim idejama jave u toku ovog mjeseca i predlože konkretne projekte u onim oblastima koji su od prioriteta kako za grad tako i ono što je specifikovao UNDP.

"Doslovno, od danas svi ovi subjekti moći će se javiti sa prijedlozima bez obzira da li je riječ o mobilnim aplikacijama, aplikacijama koje se odnose na informatiku, o elektronskim uslugama za građane o poboljšanjima u oblasti energetske efikasnosti, o poboljšanjima u saobraćaju ili bilo čemu što predstavlja doprinos pametnim gradovima i unapređenju usluga u gradu", ukazao je Radojičić.

On je naveo da će ovo za Banjaluku biti višestruki doprinos jer će grad dobiti priliku da u raznim oblastima napreduje, a predstavljaće vjerovatno i uzor drugim gradovima kako modernizovati i unaprijediti usluge na platformi pametnih gradova.

Radojičić je izrazio veliku zahvalnost što se UNDP u ovim kriznim vremenima opredijelio da dugoročno razmišlja i da velikom većinom finansira ovaj projekat jer najveći dio ulaganja od 90 odsto daje ova organizacija, a 10 odsto učestvuje grad uprkos krizi "jer vidi nešto što tek počinje i što će u nizu narednih godina tek da se razvija i predstavlja veliki napredak za Banjaluku".

Nedera je istakla da su za UNDP digitalna transformacija, inovacije i ubrzavanje pozitivnih promjena prioriteti u trenutnom, ali i djelovanju u narednih pet godina.

"Prepoznajemo činjenicu da su gradovi mjesta u kojima živi sve više ljudi, te stoga pokušavamo fokusirati naše napore na urbani razvoj", rekla je Nedera.

Ona je navela da UNDP u BiH želi da upostavi koaliciju gradova budućnosti, pametnih gradova i da ta incijativa počinje upravo u Banjaluci.

"Sigurna sam da će ova inicijativa biti na korist i zanimljaiva svima i nadam se da će biti uspješna, zato bih pozvala zainteresovane građane, kompanije, privredne subjekte i organizacije civilnog društva da učestvuju i da se prijave na ovu inicijativu, izazov za grad budućnosti i da predlože svoje ideje", rekla je Nedera.

Ona je dodala da je UNDP svoj rad u ovoj godini fokusirao na tri aktivnosti, a izazov za grad budućnosti koji se tiče inovacija predstavlja jednu od ovih aktivnosti, za šta je predviđen budžet u iznosu od 130.000 dolara.  

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana