Укуси Поткозарја никог нису оставили равнодушним

Александар Стојановић
Укуси Поткозарја никог нису оставили равнодушним

Бањалука - Традиционална исхрана, обичаји и културна баштина поткозарског краја представљени су на 15. “Козара етно” фестивалу, а више од 400 такмичара из седам земаља у четири фестивалска дана представило је игре и вјештине својих поднебља, публици у Пискавици и Бањалуци.

Овогодишња тема фестивала, који његује и чува традицију Поткозарја, била је традиционална исхрана, а посјетиоци су могли да уживају.

- Сваке године изаберемо једну тему коју ћемо промовисати, а који су својствени поткозарском крају и на тај начин их завјештавамо будућим генерацијама и покољењима. Посјетиоци су имали прилике да пробају буњгур, козарачку питу, љевушу, кукурузу, уштипке, сир и кајмак овог краја  - рекао је координатор пројекта Младен Шукало.

Сви они који су први пут пробали буњгур,  јело које се справља од крупно мљевеног жита, најчешће кукуруза и кајмака нису остали равнодушни.

- Перфектно. Никад нисам пробао овако специфично и лијепо јело какво је буњгур. Види се да је Поткозарје богат гастрономски крај. Дошао сам са пријатељем који је рођен у овом крају и одушевио се - рекао је Новосађанин Стеван Чортановачки.

Поред хране посјетиоци фестивала могли су да уживају у традиционалним спортским и културним манифестацијама, а одржано је и такмичење у старим дисциплинама, бацању камена с рамена и скок удаљ.

- Било је и надметање у изворном пјевању у мушкој и женској конкуренцији те свирању традиционалног козарачког инструмента,  тамбурице трожице - казао  је  Шукало и додао да је такмичаре оцјењивао стручни жири који су чинили стручњаци етнологије из државе и региона.

Након живописна и традицијом обојена два дана у Пискавици, завршница фестивала преселила се на тврђаву Кастел. Синоћ је требало да буде одржана модна ревија “Козара етно фјужн” познатог дизајнера Марка Фехера и концерти Сање Илића и “Балканике” из Београда и домаће етно групе “Ива”. 

Завршница вечерас

Завјеса на четвородневну манифестацију, биће спуштена вечерас на љетној позорници тврђаве Кастел.  Учесници из седам земаља, али и побједници такмичења представиће своје вјештине и умијећа свима који нису били у прилици да их виде у Пискавици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана