Ukusi Potkozarja nikog nisu ostavili ravnodušnim

Aleksandar Stojanović
Ukusi Potkozarja nikog nisu ostavili ravnodušnim

Banjaluka - Tradicionalna ishrana, običaji i kulturna baština potkozarskog kraja predstavljeni su na 15. “Kozara etno” festivalu, a više od 400 takmičara iz sedam zemalja u četiri festivalska dana predstavilo je igre i vještine svojih podneblja, publici u Piskavici i Banjaluci.

Ovogodišnja tema festivala, koji njeguje i čuva tradiciju Potkozarja, bila je tradicionalna ishrana, a posjetioci su mogli da uživaju.

- Svake godine izaberemo jednu temu koju ćemo promovisati, a koji su svojstveni potkozarskom kraju i na taj način ih zavještavamo budućim generacijama i pokoljenjima. Posjetioci su imali prilike da probaju bunjgur, kozaračku pitu, ljevušu, kukuruzu, uštipke, sir i kajmak ovog kraja  - rekao je koordinator projekta Mladen Šukalo.

Svi oni koji su prvi put probali bunjgur,  jelo koje se spravlja od krupno mljevenog žita, najčešće kukuruza i kajmaka nisu ostali ravnodušni.

- Perfektno. Nikad nisam probao ovako specifično i lijepo jelo kakvo je bunjgur. Vidi se da je Potkozarje bogat gastronomski kraj. Došao sam sa prijateljem koji je rođen u ovom kraju i oduševio se - rekao je Novosađanin Stevan Čortanovački.

Pored hrane posjetioci festivala mogli su da uživaju u tradicionalnim sportskim i kulturnim manifestacijama, a održano je i takmičenje u starim disciplinama, bacanju kamena s ramena i skok udalj.

- Bilo je i nadmetanje u izvornom pjevanju u muškoj i ženskoj konkurenciji te sviranju tradicionalnog kozaračkog instrumenta,  tamburice trožice - kazao  je  Šukalo i dodao da je takmičare ocjenjivao stručni žiri koji su činili stručnjaci etnologije iz države i regiona.

Nakon živopisna i tradicijom obojena dva dana u Piskavici, završnica festivala preselila se na tvrđavu Kastel. Sinoć je trebalo da bude održana modna revija “Kozara etno fjužn” poznatog dizajnera Marka Fehera i koncerti Sanje Ilića i “Balkanike” iz Beograda i domaće etno grupe “Iva”. 

Završnica večeras

Zavjesa na četvorodnevnu manifestaciju, biće spuštena večeras na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel.  Učesnici iz sedam zemalja, ali i pobjednici takmičenja predstaviće svoje vještine i umijeća svima koji nisu bili u prilici da ih vide u Piskavici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana